Sprinkler kunde ha räddat inlåsta på psykklinik

Två kvinnor omkom i branden på St Sigfrids sjukhus

Foto: Stefan Ahlrik/TV4 sydost / Scanpix
Två personer omkom och flera skadades allvarligt vid branden på S:t Sigfrids sjukhus i Växjö i natt.
NYHETER

VÄXJÖ

Ett sprinklersystem skulle sannolikt ha kunnat rädda livet på två kvinnliga patienter som omkom i branden på S:t Sigfrids sjukhus i Växjö på fredagsmorgonen. Men det finns ingen lag om sådan utrustning på vårdinrättningar där patienterna är inlåsta.

Brandlarmet gick vid fyratiden och när räddningstjänsten nådde fram brann det kraftigt i bottenvåningen på en tvåvåningsbyggnad som rymmer en sluten rättspsykiatrisk avdelning med 16 patienter. Situationen var kaotisk, enligt insatsledaren Christer Bengtsson.

-Vårdare hade lyckats knäcka ett par fönster och några personer hoppade ut när vi kom. Fem kvinnor plockades ut av rökdykare, berättar han.

Av de fem var två redan döda, de övriga tre allvarligt skadade av röken. En av dem fördes senare till Karolinska sjukhuset i Solna och en annan till sjukhuset i Karlskrona, för vård i tryckkammare. För kvinnan i Karlskrona var tillståndet på fredagskvällen livshotande.

Själva branden släcktes på några minuter. Men evakueringen försvårades av att utrymmena var låsta och fönstren försedda med säkerhetsglas. Det dröjde 45 minuter innan den sista patienten var ute ur huset.

Sprinkler inget krav

Brandingenjör Anders Brodell på räddningstjänsten i Växjö hävdar att följderna av branden kunde ha undvikits om det hade funnits ett sprinklersystem.

-Tyvärr finns i dag inga lagliga möjligheter att ställa sådana krav på vårdinrättningar där man låser in folk, säger Brodell till TT.

Det är anläggningens ägare som enligt lag bär det yttersta ansvaret för brandsäkerheten. Räddningstjänsten kontrollerar denna utifrån rekommendationer från Statens räddningsverk.

Under de senaste fyra åren har 40 människor omkommit i bränder på vårdinrättningar, enligt Björn Albinson, brandingenjör på Statens räddningsverk.

-Vi har kämpat fem-sex år för att få in sprinklers på vårdanläggningar men det är svårt att få gehör för en lagändring, säger han.

Men samtidigt har inte heller Räddningsverket infört krav på sprinkler i sina allmänna råd till kommunernas räddningstjänster.

Albinson lovar att frågan nu ska tas upp på nytt med bland andra Boverket och Socialstyrelsen.

Rutiner ses över

Talis Vasko, chef på S:t Sigfrids sjukhus, säger att branden är den värsta händelsen i klinikens historia och att rutinerna nu måste ses över.

TT: Har ni tidigare övervägt att installera ett sprinklersystem?

-Nej. Brandskyddet har diskuterats med brandmyndigheten och säkerhetschefen på landstinget. Vi har ansett nivån vara tillfyllest.

Branden uppstod då en patient tände eld på föremål i sitt rum. Talis Vasko har ingen förklaring till hur det kunde ske.

-Att upptäcka att någon smugglar in en tändare är otroligt svårt om inte alla ska sättas under ständig bevakning. Det kan vi inte göra inom psykiatrin, säger han.

På avdelningen finns särskilt vårdkrävande patienter, de flesta dömda till rättspsykiatrisk vård.

Beatrice Palm/TT Henrik Hamrén/TT

ARTIKELN HANDLAR OM