Risk för livsfarligt värmeslag

Fortsatt hetta och svenskt rekord i luftfuktighet

NYHETER

Det varma vädret i kombination med rekordhög luftfuktighet ökar risken för livsfarligt värmeslag.

Nästa vecka fortsätter hettan.

– Klockan 8 på morgonen den första augusti noterades på Gotska Sandön den högsta luftfuktighet vi känner till i Sverige, skriver SMHI på sin hemsida.

Fukten i kombination med temperaturer nära 30 grader i landets östliga delar har gjort att vi fått en nästan tropisk värme i Sverige.

Risken för livsfarligt värmeslag är överhängande för dem som ägnar sig åt något fysiskt ansträngande. Men man kan också drabbas om man bränt sig kraftigt i solen, skriver netdoktor.se på sin hemsida.

Vissa utsatta grupper

Störst risk för att drabbas av värmeslag löper gamla, överviktiga, människor med hjärt- och kärlsjukdomar samt barn.

Den som drabbas av värmeslag har blivit överhettad och behöver läkarvård.

När det är så varmt och fuktigt som nu är det viktigt att se till att man dricker ordentligt. Men att bara dricka vatten hjälper inte. Man måste också se till att få salt.

Att dricka alkohol ökar risken för värmeslag.

Syrgas och dropp kan behövas

De första tecknen på att allt inte står rätt till är att man känner sig onaturligt varm, trött och yr. Huden kan bli röd och torr och när man kissar kommer det bara lite urin som är mörkare än vanligt.

Den som drabbats ska omedelbart tas till ett svalt ställe, helst bara 15-18 grader. Sjunker inte kroppstemperaturen kan man skölja personen med kallt vatten.

Helst ska man ta personen till sjukhus, eftersom den som drabbats ofta behöver syrgasbehandling, dropp och eventuellt medicin, skriver netdoktor.se.

Kritiskt läge

Behandling

Malin Ekmark