Saddams dotter: Han förråddes av sina närmaste

Foto: AP
Raghad Saddam Hussein och Rana Hussein, till höger, intervjuades av den arabiska satellit-tv-kanalen al-Arabiyya. Intervjun sändes även i CNN.
NYHETER

DUBAI

Saddam Husseins äldsta dotter Raghad anklagade på fredagen den irakiske expresidentens närmaste medarbetare för att ha förrått fadern och orsakat att USA-ledda styrkor den 9 april kunde erövra Bagdad.

Hon framförde sina anklagelser i en intervju i Amman med den arabiska satellit-tv-kanalen al-Arabiyya, som har sin bas i Dubai. Bagdads fall betecknade hon som ''en stor chock''.

-Det största förräderiet kom från människor som han litade obetingat på... faktum är att de förrådde sitt land innan de förrådde Saddam Hussein, sade Raghad.

-Om man är illa omtyckt av någon ska man i alla fall inte behöva bli förrådd. Förräderi är oarabiskt, tillade hon.

Raghad Hussein beskrev i intervjun de sista timmarna innan regimen föll, som hon tillbringade i den rika Bagdadstadsdelen al-Mansur med systern Rana och hustrun till brodern Qusay.

-Vi lämnade Bagdad och träffade min mor och (yngre syster) Hala... förbindelserna bröts i stort sett med min far och bröderna, för saker och ting hade urartat. Vi var en grupp kvinnor som var tvungna att besluta om nästa steg... vi skildes åt, till nästa gång.

Qusay och den äldste brodern Uday dödades av amerikanska styrkor i Mosul i förra veckan. Såvitt känt har därmed Saddam Hussein bara en son kvar i livet, tonårige Ali som ryktas vara undangömd i Schweiz.

Raghad anlände i torsdags tillsammans med systern Rana och deras sammanlagt nio barn till Jordanien, där de båda, troligen med USA:s välsignelse, beviljats asyl.

De senaste åren har systrarna levt avskilt i Irak tillsammans med sin mor Sajida. Saddam Husseins favoritdotter Halas man greps av amerikanska soldater efter Bagdads fall, men Hala själv har - liksom Sajida - gått under jorden.

TT-AFP