Så ska Persson svänga nej till ja

Valrörelsen kör igång på allvar efter semestern

1 av 3 | Foto: magnus wennman
styr mot ja Nu börjar valkampen på allvar för statsminister Göran Persson. Utgångsläget är tufft då nej-sägarna till EMU har ett stort övertag enligt opinionsundersökningarna. Men det skrämmer inte Persson som tror att ja-sidan ska vända till seger den 14 september.
NYHETER

HARPSUND

Göran Persson har sex veckor på sig att få svenskarna att rösta ja till EMU.

Han börjar direkt - med turisterna på landsvägen utanför Harpsund.

- De sa att de först hade tänkt rösta nej men ändrat sig. Det är så det blir, tror jag, säger han.

I fyra veckor har statsministern haft semester. Och bortsett från toppmötet i London i mitten av juli har almanackan varit i stort sett tom.

Men en statsminister kan aldrig koppla bort jobbet helt.

- Jag är ständigt on-line. Men det har varit en lugn sommar vilket varit verkligt skönt, säger han.

På semester

Göran Persson och sambon Anitra Steen, vd för Systembolaget, har tillbringat en stor del av sin lediga tid på cykelsadeln. På grusplanen framför statsministerresidenset står två likadana svart-lila cyklar, en herr- och en dammodell.

- Vi har cyklat oss genom i stort sett hela Sörmland, kors och tvärs. Man hänger cyklarna bakpå bilen, åker någonstans och cyklar runt sjöarna. Det finns så väldigt mycket vackra platser här omkring, säger han.

Göran Persson är solbränd, utvilad - och sugen på att sätta igång med EMU-kampanjen.

Sveriges ansvar

I morgon håller han sitt tionde sommartal i Björkvik. Det var här han som finansminister talade om EMU första gången. Och det är här han nu sluter cirkeln genom att låta startskottet gå för sin EMU-kampanj.

- För mig är det en upptakt men den verkliga kampanjen sätter igång först i mitten av augusti. Då ska vi presentera ett valmanifest. Men jag ska ut och turnera redan innan dess.

I våras fokuserade han på plånboksfrågor. När höstens kampanj drar igång handlar det mer om Sveriges ansvar och inflytande i Europa.

Lagom till kampanjstarten har han skrivit boken "Vägskäl". En drygt 100 sidor tjock bok som inleds med orden "Jag föddes i Vingåker, växte upp i Sverige och fyllde 50 år i Europa".

Och han tar en tjejtrio till hjälp för att vinna över EMU-skeptiska kvinnor.

- Anna Lindh är viktig. Mona Sahlin ska man inte glömma bort. Mona är en utmärkt valrörelse- och kampanjpolitiker, hon kommer att gå ut starkt i det här. Och Ulrica Messing.

Nej-sidan leder fortfarande i opinionsmätningarna. Vad har du gjort för fel?

- Det finns en logik i att det är ett stort motstånd i början av en folkomröstning, innan sakfrågorna slår igenom. Jag är inte överraskad, samtidigt som jag har varnat för att man ska tro att opinionsmätningarna visar valresultatet.

Om du får tippa, vad blir det för valresultat?

- Det blir väldigt jämnt. 53-47 eller kanske 52-48, men i vilken riktning - det vet jag inte.

I våras pratade du mycket om plånboksfrågorna, vad en svensk barnfamilj tjänar på ett ja. Var det rätt strategi?

- Ja, det var det, även om vi inte har fått opinionsmässigt betalt för det. Men i slutänden kommer det inte att handla om plånboksfrågor. Då kommer det att handla om vilket Sverige vi vill att våra barn och barnbarn ska växa upp i. Ett Sverige som står vid sidan om eller som är med. Den frågan kommer att vara i centrum i slutfasen och då tror jag att det var alldeles utmärkt att använda våren till de ekonomiska resonemangen.

Räknar inte med LO-stöd

Vilken är nej-sidans största tabbe så här långt?

- Maud Olofssons inlägg i Almedalen står i en klass för sig. Och sen att avfärda en av Europas ledande politiker, Joschka Fischer, som terrorist. Det var nog ett läge då hon kanske borde ha varit ledig, precis som jag.

Ja- sidans?

- Vi har inte varit samordnade, på det sättet har vi haft en dålig kampanj, men det börjar rycka upp sig nu.

Vilket stöd räknar du med från Wanja Lundby-Wedin och LO i slutspurten?

- Formellt ingenting. De har sitt ställningstagande. Däremot har jag sett att det är en del folk från LO som går ut och deltar i nej-kampanjen, och det kan de väl göra. Då kommer andra gå ut och delta i ja-kampanjen. Inte som formella företrädare för sin organisation utan i egenskap av personer.

Tycker du att ja-sidan bör redovisa det ekonomiska stödet från näringslivet?

- Den diskussionen kan vi mycket väl ta men jag tänker inte förstöra valrörelsen med den debatten. Vi har fyra, fem veckor på oss att prata om sakfrågan, låt oss göra det.

Tre starka argument

Vilka är dina tre starkaste argument för ett ja?

- Det första handlar om Sveriges ansvar för internationell utveckling och möjlighet att påverka den. Det andra argumentet är jobben. Utan bra förutsättningar för exportindustrin klarar vi inte jobben. Och det tredje argumentet är att om vi klarar jobben så klarar vi också välfärden.

Vilket är det tyngsta nej-argumentet?

- Jag tycker inte att de har några bra argument. De säger att vi ska vänta och se, men vilka väntar på oss? Under den tiden vi väntar kan väldigt mycket ske.

Fem av dina ministrar har öppet gått emot dig och tagit ställning mot EMU. Hur känns det?

- Det är ingen överraskning. Så här långt har de skött det på ett bra sätt. Sen får vi prata igenom det här efter folkomröstningen.

- Vi måste komma ihåg att de flesta partier är splittrade, för oss kan jag tänka mig att det blir ungefär 50/50. Dagen efter folkomröstningen ska vi hålla ihop partiet och jobba vidare. De här människorna har en viktig roll även efter den 14 september.

Om vi säger att det är den 15 september och att det blev nej - hur känner du?

- Det är en väldig motgång, naturligtvis. Samtidigt så är det en folkomröstning och vi ska följa resultatet och ta ansvar för det.

Finns det ändå en risk att folkomröstningen mer kommer att handla om ett missnöje med dig och regeringen?

-Det kan vara så, men jag tror inte det. Vi ser ingenting sådant i våra mätningar. Jag tror att vi måste göra allt för att skilja de här sakerna åt.

Tänker inte avgå

Kan du sitta kvar?

- Ja, det vore helt bisarrt om jag skulle gå ut och säga någonting annat.

Har du ess i rockärmen för att vända opinionen i spurten?

- Jadå, det finns många. Men vi ska inte överdriva behovet av publikfriande personligheter och jippon. Jag tänker gnata på i folkbildningsanda.

Redan cyklande på landsvägen utanför Harpsund får Göran Persson ta på sig folkskolelärarkostymen.

Han stannar en mötande bil. Turisterna från Lerum undrar hur det går med EMU-kampanjen. Statsministern lutar sig fram och får precis det besked han vill.

- Jorå, de hade bestämt sig för att rösta ja, säger han belåtet.

Sverige till val om sex veckor

Elisabeth Lindham