"T-Rex var inte ett rovdjur"

NYHETER

LONDON

Skräcködlan från Jurassic Park kanske egentligen inte var så farlig.

Nu anser en forskare att Tyrannosaurius Rex bara var en stor asgam med jättetänder.

- Jag tror att den var en asätare eftersom jag inte kan hitta något som stöder teorin att den var ett rovdjur, säger John Horner i The Times.

Foto: AFTONBLADET BILD
Inte så farlig som man trott.

Paleontologen John Horner, som faktiskt var förebilden för forskaren i filmen Jurassic Park, ligger bakom en stor utställning i London som ska stödja hans teori.

För långsam

Han hävdar att T Rex var för långsam och hade för korta armar och för dålig syn för att kunna fånga något som rörde sig. Och precis som hos dagens asgamar så var luktsinnet välutvecklat och en stor del av hjärnan specialiserad just på det - att uppfatta dofter. Den hade också välutvecklade käkar som kan ha varit benkrossande - inte köttuggande.

- Allt tyder på att den här dinosaurien åt dött kött, säger paleontologen.

Ifrågasätts

Men givetvis finns det de som ifrågasätter hans åsikter. Hans kollega Angela Milkner medger att T Rex inte var byggd för att springa långt eller snabbt.

- Forskning i USA visar att den kan ha ramlat omkull när den sprang vilket kan ha varit livshotande eftersom den var så stor. Men jag tror att den var både asätare och jägare. Den kunde döda äldre och svagare djur, säger hon.

Ulrika Häggroth