Inseminationsskola gör succé på Pride

1 av 2
Karin och Elisabeth, som egentligen heter något annat, har en önskan om att genomgå en graviditet eftersom det är en speciell och njutbar upplevelse. Till hösten planerar de att sätta igång.
NYHETER

Slang eller spruta?

Hemma i sovrummet eller på klinik i Danmark?

Lesbiska som vill bli gravida har många frågor.

Inte konstigt att inseminationsskolan gör succé.

I Sverige får lesbiska inte insemineras på klinik. Den som vill bli gravid på det sättet kan i stället åka till Danmark eller Finland.

Eller göra det själv hemma.

- Somliga tycks tro att det är olagligt att göra det själv. Men så är det inte, säger Maria Sjödin från RFSL, som var kursledare för inseminationsskolan på Pridefestivalen i går.

Karin och Elisabeth - som egentligen heter något annat - var två av deltagarna.

- Adoption har aldrig varit aktuellt för oss. Vi har en önskan om att genomgå en graviditet eftersom det är en speciell och njutbar upplevelse, säger Karin.

Varit ett par i 13 år

Hon och Elisabeth, som har varit ett par i 13 år, vet vad det innebär att vara föräldrar. Elisabeths 16-åriga dotter har bott hos dem hela tiden.

- Hon har länge klagat över att hon inte har några syskon. Nu är hon jätteglad över att vi bestämt oss för att skaffa barn tillsammans, säger Elisabeth.

Delad vårdnad

Paret träffade via internet ett manligt homosexuellt par som de ska dela vårdnaden med. Barnet kommer på så vis att få två aktiva mammor och pappor.

En av männen ska donera sperma till Karin, som ska föda barnet.

Redan i höst planerar de att sätta i gång.

- När man skaffar barn genom insemination kan det lätt kännas kliniskt. Så vill vi inte ha det. Men vi har ännu inte bestämt oss för hur vi ska genomföra inseminationen, säger Karin.

Vad tycker era närmaste om den ovanliga familjekonstellationen?

- Alla har varit positiva. Vännerna tycker att det är jättekul att vi ska skaffa barn. Våra familjer är också positiva, men har sagt åt oss att tänka över vad som gäller juridiskt. Och där är vi inte riktigt säkra på alla punkter. Kan till exempel alla fyra vara föräldralediga? undrar Elisabeth.

Tidigare artiklar:

Andreas Utterström