Här dog två tonåringar

16-åringen var inlåst bland kriminella

1 av 2 | Foto: HANS RUNESSON
SORGEN EFTER DÖDSBRANDEN En 16-åring och en 19-åring omkom i branden på Sankt Sigfrids sjukhus i Växjo natten till i går. Senare under dagen lade medpatienter ned blommor utanför avdelningen för att hedra de döda.
NYHETER

VÄXJÖ

Dödsoffren på Sankt Sigfrids sjukhus var bara 16 och 19 år gamla.

För bara några veckor sedan flyttades den 16-åriga flickan från barnpsyk till den slutna vuxenavdelningen.

19-åringen hade precis fått jobb och egen lägenhet. Hon skulle skrivas ut om några dagar.

Tragedin på avdelning 67 är ett hemskt faktum. Andra patienter grät i går över sina döda kamrater, och på gräsmattan utanför avdelningen hade stenar lagts i form av ett hjärta, prytt med blommor och ett träkors.

- Det var två fina tjejer, säger en medpatient.

Idrottstjej

Den 16-åriga flickan betecknas som en "jättemysig idrottstjej", från Kronobergs län. Hennes psykiska problem klarades inte av på hemorten. I stället placerades hon enligt lagen om tvångsvård på Sankt Sigfrids barn- och ungdomsavdelning i Växjö.

Hon skadade ofta sig själv och svalde olika föremål, som gem, skedar och nålar. Hon bedömdes efter en tid som ett alltför komplicerat fall för barnpsykiatrin, hon blev bara sämre på avdelningen. Vid midsommar flyttades hon till den slutna avdelningen 67, där vuxna kriminella sitter inspärrade.

Ifrågasattes

Ett beslut som ifrågasattes av personal och anhöriga och som väckte uppmärksamhet i lokalpressen.

- Hon trivdes på 67:an med deras hårda rutiner, berättar dock en person som brukade besöka henne.

Som ny på avdelningen hamnade hon på observation - isoleringrummet - främst för att det fanns risk att hon skulle skada sig själv.

- Hon låg ofta fastspänd i bältet, berättar en som kände henne. Under observation. Jag vet inte om hon låg fastspänd den här natten, men den enda sängen i rummet hade bälte. 16-åringen dog i isoleringsrummet.

"Fin och mjuk"

Det andra dödsoffret, en 19-årig flicka från Skåne, hade diagnosen ADHD. Sjukvården på hemorten klarade inte hennes problem så i höstas flyttades hon till Växjö för tvångsvård. Där har hon hela tiden mått allt bättre.

- Hon var så mjuk och fin, berättar en av hennes bästa vänner på sjukhuset.

Och nu var hon så lycklig. Efter månader av vård hade hon fått jobb och sin första egna lägenhet. Hon skulle skrivas ut och flytta hem om några dagar.

Men branden tog 19-åringens liv.

Pelle Tagesson