Forskare lever längst – läkare lever riskabelt

Ditt yrkesval påverkar dödligheten

NYHETER

LONDON

Vill du leva längre?

Bli forskare. De har det minst riskabla av alla yrken.

Satsar du däremot på att dö ung av en alkoholrelaterad sjukdom?

Pröva då att bli läkare, tandläkare eller veterinär.

En brittisk forskarrapport visar att ens yrke har stor inverkan på hur länge man lever – och vad man dör av.

Forskarna har följt studenter som började vid Glasgows universitet mellan 1948 och 1968 fram till år 2000. Av 9 887 studenter hade 939 dött.

Enligt undersökningen lever forskare längst och av gruppen hade bara 8,92 procent avlidit. Forskare är också den yrkesgrupp som har lägst antal fall av lungcancer eftersom de vanligen är rökmotståndare, skriver The Times.

Högst dödlighet

Den yrkesgrupp som ligger risigast till på överlevnadsfronten är konstnärer. De har det högsta dödstalet på 14,81 procent. Orsakerna anses vara dåliga framtidsutsikter, rökning och en sämre social bakgrund. Konstnärerna har dock fördelen att de är mindre benägna att dö en våldsam död, ta livet av sig eller bli mördade.

Läkare löper däremot dubbelt så stor risk att dö en våldsam död, i en olycka, av självmord eller mord. De är ofta rökare som studenter men är mest benägna att sluta röka senare, vilket gör att bara ett fåtal läkare får lungcancer.

Jurister har ett dödstal på 12,88 procent. De är ofta rökare både som studenter och vuxna. De dricker mest av alla yrkesgrupper och dör oftast av hjärt- och kärlsjukdomar.

Ulrika Häggroth

ARTIKELN HANDLAR OM