Man gripen för tioårings försvinnande

Polisen misstänker att flickan mördats

NYHETER

ÅLBORG

En man har gripits i samband med en tioårig flickas försvinnande från hemmet i Mjels vid Ellishöj i Danmark, uppgav polisen i Ålborg på fredagskvällen.

Tidigare på kvällen hade en flicka hittats död vid eller i en scoutstuga mellan Flamsted och Volsted fyra kilometer från Mjels. Mycket tydde på att det var den tioåring som försvann från sitt hem i torsdags, även om polisen inte ville bekräfta det förrän efter förhören med den gripne mannen.

Till tidningen Jyllandsposten säger polisen att det finns skäl att misstänka att flickan som hittats död är mördad.

- Det är anmält som ett mord på grund av platsen där flickan hittades, sade en poliskommissarie som dock vill invänta de vanliga tekniska undersökningarna innan man slår fast dödsorsaken.

Oklart samband

Den försvunna tioåriga flickan sågs senast av sin bror i hemmet på torsdag förmiddag klockan elva. När pappan kom hem var hon borta och natten mot fredagen polisanmälde han hennes försvinnande.

Det är oklart vem mannen som gripits är och på vilket sätt han har samband med flickans försvinnande.

Sommaren 2003 har fått en ovanligt blodig början i Danmark med 17 mord på två månader. Sammanlagt har 33 människor i landet bragts om livet i olika brott, enligt en sammanställning som nyhetsbyrån Ritzau har gjort. Det innebär att hälften av årets mord har ägt rum i juni och juli.

Anlagd brand

Sammanställningen visar också att tio barn i år har misshandlats till döds i Danmark, varav fem under sommarmånaderna. De flesta har dödats till följd av vuxnas avundsjuka eller psykiska ohälsa; slagits ihjäl av en förälder i samband med äktenskapsproblem eller vansinnesutbrott.

Ett exempel var den explosionsartade branden i ett hus i Hvidovre i Köpenhamn den 1 juni, då en man brände sig själv och sina fyra barn inne. Mannen anlade branden sedan hans hustru hade funnit en annan man.

En tredjedel av morden har skett inom parförhållanden, där den ena parten tagit den andras liv. I många fall har mördaren efter brottet också begått självmord.

TT-Ritzau

ARTIKELN HANDLAR OM