Nadina får stanna för att vårdas

I går fanns ingen plats för jubel - alla är ledsna

NYHETER

LINKÖPING

Nadina, den ögonsjuka bosniska flickan, får stanna i Sverige.

Åtminstone i några veckor till.

– En fantastiskt god nyhet. Men nu måste myndigheterna besinna sig, de spelar ett väldigt högt spel med hennes hälsa, säger Nadinas advokat Tryggve Emstedt.

Foto: kai rehn
Ny väntan Tryggve Emstedt, Nadinas advokat, var i går nöjd med att den ögonsjuka flickan får stanna. Om än tillfälligt. Men familjen är trött och sliten. ”Den här katt- och råttaleken måste ta slut”, sa Nadinas extrafarmor Mildred Lundgren. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

Klockan sex i går morse kom taxin till flyktingförläggningen på Runstigen i Sävsjö. I en annan bil fanns ett par tjänstemän från Migrationsverket i Jönköping.

Resan till Landvetter skulle bli sjuåriga Nadina Imamovics och hennes familjs sista i Sverige.

Men Nadina var inte hemma. Ett halvt dygn tidigare hade hon brutit samman. Skräcken och ångesten inför deportationen till Bosnien, ett land hon knappt kommer ihåg, blev för mycket. Hon fördes akut till barnpsykiatriska kliniken i Linköping.

Planet till Sarajevo

Taxichauffören gick upp och knackade på dörren. Inget svar.

Tjänstemännen, som hade med sig enkelbiljetterna och familjens andra färdhandlingar knackade på dörren. Inget svar.

De insåg att familjen inte var hemma och skickade hem taxin.

Men de åkte ändå själva i väg till Landvetter där direktflyget till Sarajevo skulle lyfta klockan 10.15.

– De tänkte att familjen kanske tagit sig till Landvetter på egen hand, kanske tillsammans med släkt eller vänner, säger Per-Axel Stenström på Migrationsverket.

Men varken Nadina, hennes syster Edina, mamma Kimeta eller hennes bror fanns i avgångshallen.

Tjänstemännen väntade tills gaten för flight JA 0495 stängts.

– Sedan fick de åka hem igen.

Ungefär samtidigt som planet landade i Sarajevo meddelade Migrationsverket att Nadina fått en ny respit.

– Mamman och resten av familjen kommer att kallas till ett återvändandesamtal den 3 september, säger Per-Axel Stenström.

Utdragen plåga

Men det fanns ingen plats för jubel. Nadina var i natt fortfarande kvar på barnpsyk tillsammans med storasyster Edina. De är trötta, slitna och frågar sig om den utdragna plågan bara kommer att fortsätta.

Utlänningsnämndens beslut om avvisning har nämligen inte ändrats.

Mildred Lundgren, som varit Nadinas ”extrafarmor” och stöttat familjen under de ovissa åren i Sverige, känner en viss, men bara en viss, lättnad över uppskovet:

– Det här måste innebära att Nadina får stanna. Den här hemska katt- och råttaleken måste äntligen ta slut. Den är förnedrande för Sverige. Jag hoppas och tror att Nadina får stanna i Sverige.

– Den bästa födelsedagspresenten hade varit ett papper med deras uppehållstillstånd, säger Mildred, som fyller 72 år i dag.

– Men jag vågar knappt hoppas på någonting innan jag själv får känna det papperet mellan fingrarna.

Svante Lidén