Minst 42 döda när ryskt sjukhus attackerades

Minst åtta personer saknas fortfarande

NYHETER

VLADIKAVKAZ

Räddningsarbetare fortsatte på lördagen att dra fram lik ur ruinerna efter bombattacken i fredags mot ett ryskt militärsjukhus i Nordossetien. Hittills har minst 42 människor hittats döda.

Foto: AP
Över 40 personer dödades och ett 50-tal skadades i självmordsattacken mot det ryska sjukhuset i Mozdok i Nordossetien.

Ytterligare 8-10 personer befarades finnas kvar under bråten. Ett 50-tal personer vårdades för skador i samband med explosionen, skriver DPA.

Myndigheterna i södra Ryssland har gripit chefen för det attackerade militärsjukhuset, enligt nyhetsbyrån Interfax.

Den gripne, överstelöjtnant Artur Arakelian, fängslades som ett led i brottsutredningen runt fredagens attentat. Arakelian anklagas för att ''inte ha följt order'' samt för ''kriminell vårdslöshet''.

Arakelian beskylls för att ha misskött säkerheten vid sjukhuset.

''Enligt utredningen har överstelöjtnant Arakelian inte svarat upp till sina yrkesmässiga skyldigheter, inte heller gjort sin plikt som soldat'', konstaterar myndigheterna i ett uttalande, skriver AFP.

Förödelsen blev enorm när en skåpbil fullastad med sprängämnen exploderade vid byggnaden. Bara ett våningsplan av fyra stod kvar och även närbelägna hus var skadade. Tv-stationer visade bilder på räddningsarbetare som sökte igenom ruinerna för att hitta människor som begravts under husmassorna. Dödssiffran befarades stiga eftersom flera personer fortfarande saknades.

Kraftig bomb

Enligt vittnen körde en man in det explosiva fordonet genom grindarna på sjukhusområdet i staden Mozdok sent på fredagen. Strax därefter briserade den kraftiga bomben.

De ryska myndigheterna anser att det rör sig om den blodigaste tjetjenska attacken sedan i maj och det mest dödsbringande dådet utanför Tjetjenien sedan oktober, när rebeller tog en teaterpublik som gisslan. Då dödades 129 människor när säkerhetsstyrkor stormade byggnaden.

Staden Mozdok ligger i delrepubliken Nordossetien, som gränsar till Tjetjenien. Den rymmer en av Rysslands största militärbaser i Kaukasusregionen. Det attackerade sjukhuset vårdade många soldater som sårats under strider mot tjetjenska rebeller.

Den ryske presidenten Vladimir Putin krävde att få veta hur rebellerna hade lyckats ta sig in på det militära området och gav order om att försvarsminister Sergej Ivanov att resa till platsen.

-Det är högsta prioritet att hitta de människor som har kopplingar till självmordsbombaren, sade Ivanov till nyhetsbyrån Interfax.

Förnekar inblandning

De tjetjenska separatisterna ville emellertid inte ta på sig ansvaret för dådet.

Salambek Maigov, talesman för Tjetjeniens tidigare president Aslan Maschadov som nu är rebelledare, förnekade inblandning i attentatet:

-Det är svårt att avgöra vem som ligger bakom dådet... men det är inte någon av befälhavarna i de officiella väpnade styrkorna i Itjkeria (separatisternas Tjetjenien), sade han.

Uppgifterna om hur många dödsoffer som striderna i Tjetjenien har skördat sedan 1999 går isär, men uppemot 5000 soldater och drygt 15000 rebeller tros ha dödats. Enligt vissa uppgifter har kriget krävt upp till 60000 civila dödsoffer.

TT-Reuters