Attacken mot festivalen

Flaskor och stenar haglade över åskådare

1 av 3 | Foto: ROLAND KARLSSON
bråket börjar Tumultet bryter ut och stenar och flaskor haglar över åskådarna. En man slås brutalt ner.
NYHETER

Högerextremister attackerade i går Pridetåget med stenar och flaskor.

En man skadades svårt i huvudet.

Två personer greps. I natt anhölls en av dem, misstänkt för misshandel.

Ett 50-tal högerextremister från Nationaldemokratisk ungdom stormade Pridetåget under banderollerna "Krossa böglobbyn" och "Inga barn till pedofiler".

De kastade flaskor på åskådare och deltagare och misshandlade den assisterande pressansvarige på Pridefestivalen.

"De försvarade sig"

Men enligt Nationaldemokratisk ungdoms presssekreterare Rickard Ekman var det tvärtom paraddeltagarna som attackerade motdemonstranterna:

- Våra medlemmar stod uppradade vid Slottsbacken och höll upp sina plakat när folk i paraden började kasta flaskor på dem. De beslöt då att försvara sig. Syftet med vår demonstration var att protestera mot homoadoptioner och homoäktenskap.

Emelie, 20, hamnade mitt i tumultet:

- Jag stod på Skeppsbron och tittade på tåget när det började flyga saker i luften. Ungefär 30 personer sprang nerför Slottsbacken, bakom polisen. De hade banderoller och skrek.

Panik

- Det yrde flaskor och stenar. Folk fick panik och började springa. Jag såg en liten flicka på tre - fyra år som blev träffad av en flaska på benet. Jag fick känslan av att skinnskallarna var ute efter åskådarna, som straff för att vi stod och tittade på, säger Emelie.

Även Per Jönsson hamnade mitt i stenkastningen:

Högvakten ingrep

- Jag stod och tittade på tåget när ett gäng skinnskallar började knuffa oss ned mot Slottet. Då kom högvakten emot dem med höjda bajonetter och det fick skinnskallarna att retirera.

Fisnik Abazi, 25, gick i Pridetåget:

- Plötsligt kom killar med rakade skallar rusande och överföll oss. Jag såg en som blev träffad av en flaska och som blödde kraftigt.

Mannen som träffades i huvudet av en flaska fördes till sjukhus. Enligt vittnesuppgifter var det bara tur att inte fler skadades:

- Om jag inte duckat i tid hade flaskan träffat mej rakt i huvudet, säger Jens von Schéele, SVT-medarbetare, som tittade på tåget.

Fick förstärkning

Efter att ha fått förstärkning lyckades polisen mota bort högerextremisterna som sedan blev sittande på Slottsbacken i en halvtimme, omringade av poliser. Därefer fördes de med buss till västra Stockholm där de släpptes av i smågrupper.

Två personer är hittills gripna för misshandel, men det kan komma att bli fler:

- Vi håller på att lägga pusslet nu. Bland annat väntar vi på en del filmat material samt ytterligare rapporter från poliser som var på plats, säger Kenneth Kronberg på Norrmalmspolisens utredningsjour.

Anna Lindström

ARTIKELN HANDLAR OM