Polisen är nöjd med sin insats

NYHETER

Trots att polis fanns på plats lyckades högerextremisterna tränga sig in i tåget och kasta flaskor.

Men polisen är nöjd med sin insats.

Polisen hade fått förhandsinformation om att nationaldemokraterna planerade att hålla en någon form av demonstration i går.

- Det fanns uppgifter på deras nättidning om att något skulle hända. Men inte vad eller när. Pridetåget är ju så långt att det blir omöjligt att vara överallt.

- Men sammantaget är vi nöjda med vår insats, och vi lyckades ju också avbryta det hela mycket snabbt, säger polisens talesman Kjell Lindberg.

"Oorganiserad"

Men enligt många ögonvittnen, bland andra Per Jönsson, verkade polisens insats oorganiserad och förvirrad:

- Det stod fyra poliser i slutet av Slottsbacken ner mot Skeppsbron. När skinnskallarna kom nedspringande mot tåget sprang poliserna åt motsatt håll upp mot en piket.

- När de höll på att ta på sig sina hjälmar fick skinnskallarna tag på en kille som de slog sönder och samman.

- Efter ett tag kom det en civilklädd polis och motade bort skinnskallarna från den de slagit ned. Jag fick intrycket av att poliserna väntade på order, det tog sån tid innan de gjorde något.

Piketbil

- Till slut kom några poliser nerför backen och en piketbil började föra skinnskallarna framför sig, och då fick de någorlunda kontroll över situationen.

- Jag kan förstå att polisen blev tagen på sängen, men jag tycker ändå att de kunde gjort en bättre insats och stoppat det hela mycket tidigare, säger Per Jönsson.

Men Kjell Lindberg håller inte med.

- Vi gjorde så gott vi kunde och jag tycker som sagt att vi lyckades bra.

"Många man på plats"

- Kort efter det att vi fick larmet hade vi väldigt många poliser på platsen som ingrep resolut och avstyrde det mesta.

Anna Lindström