Lisbeths mördare lejdes från häktet

Här grips ex-sambons släkting av polisen - på väg att utföra dådet

1 av 2 | Foto: Per Johannessen
Lisbeths häktade ex-sambo misstänks ha lyckats kontakta sin släkting i hemlandet. Anledning: Döda Lisbeth. Här grips släktingen, misstänkt för förberedelse till mord.
NYHETER

MALMÖ

Lisbeth, 46, skulle dödas av en lejd mördare. Men just som mannen skulle sätta sig på tåget till Skåne greps han av polisen.

- Det är fruktansvärt otäckt, berättar Lisbeth som tvingades fly sitt hem.

Polisen misstänker att mördaren lejts av Lisbeths före detta sambo, en 31-årig man hon träffat på en semesterresa.

Sambon sitter just nu i Malmöhäktet i väntan på att börja avtjäna ett fängelsestraff för att ha misshandlat och hotat henne.

Därifrån tror polisen att han ringt en släkting i hemlandet och bett denne komma hit och döda eller skada Lisbeth. Nu är sambon misstänkt för stämpling till mord.

Semesterkärlek

Lisbeth berättar hur hennes semesterkärlek förvandlades till en våldsverkare när han kom 1999.

- I början var han den mest omtänksamme man jag någonsin mött, berättar Lisbeth.

Men redan efter ett halvår var lyckan slut. Mannen var sjukligt svartsjuk och inbillade sig ständigt att Lisbeth hade ihop det med andra män.

- Det började med en örfil. Jag ursäktade och förstod honom. Han hade faktiskt övergett fru och barn i sitt hemland för att komma och leva med mig.

Men misshandeln trappades upp. Till slut gav sig mannen även på Lisbeths söner och han hotade henne flera gånger med kniv. För ett år sedan bröt hon sig loss, kastade ut och polisanmälde honom.

Den 1 juli dömdes han till sex månaders fängelse och därefter utvisning i fem år.

- Sista gången han sökte upp mig lovade han att döda mig, berättar Lisbeth.

- Han skulle skära upp min mage. Det gjorde honom inget om han själv dömdes till fängelse - bara jag var död och ingen annan man kunde få mig så var han nöjd.

Fick fly i säkerhet

Med sambon dömd och inlåst på häktet, trodde Lisbeth att hon äntligen kunde känna sig säker.

Men i fredags morse slog bomben ner - en släkting till sambon hade kommit till Sverige och var på väg till Lisbeth i Skåne. Troligtvis för att döda eller skada henne.

Den 39-årige släktingen bad hotellpersonalen om hjälp med att ringa ett telefonnummer och fråga efter Lisbeth.

- Numret gick till min arbetsplats. När min chef fick höra att en man från min förra sambos hemland sökte mig, larmade han genast polisen. Själv fick jag sätta mig och barnen i säkerhet.

Mannen greps på Stockholms central, just när han skulle ta tåget till Skåne. Han nekar till alla anklagelser och säger att han bara skulle hälsa på sin släkting. Han är nu anhållen misstänkt för förberedelse till mord alternativt grov misshandel och transporterades till Malmö för fortsatta förhör.

Fotnot: Lisbeth är ett fingerat namn.

Ingrid Carlqvist

ARTIKELN HANDLAR OM