Sommarens dödsvägar

Så många liv har krävts i år

NYHETER

Sommartrafiken har hittills krävt 100 människors liv.

Det visar Aftonbladets genomgång av junis och julis dödsolyckor.

Många har berott på alltför höga farter, flera av offren är barn och ungdomar.

Vi har använt oss av Vägverkets dödsolycksregister för att kartlägga olyckorna. Här registreras samtliga olyckor med dödlig utgång; kommun för kommun, väg för väg. Här anges också vilken typ av dödsolycka det handlar om och vad som orsakat den.

Fler dog förra året

Det är dyster läsning, även om antalet döda är något färre än förra sommaren. Då fick 122 personer sätta livet till i trafiken under juni och juli, i år väntas dödssiffran hamna runt 100.

Vägverket har bara hunnit sammanställa den fullständiga statistiken för juni, då 48 människor omkom. Materialet för juli är ännu inte klart men enligt en preliminär sammanräkning har cirka 50 dödats under månaden.

Av de 48 som förolyckades i juni var 15 så kallade oskyddade trafikanter: tre gående, tre cyklister, en mopedist och åtta motorcyklister. Sju personer omkom i kollision med tung lastbil, fyra yngre än 18 år dödades i trafiken i juni.

Svåraste olyckan i sommar inträffade 21 juni vid Köpmannebro utanför Mellerud när fyra personer omkom i en frontalkrock mellan två personbilar. En av bilarna fattade eld och blev utbränd. Polisen misstänker att en av förarna somnat.

Den 10 juni omkom två pojkar i tioårsåldern när stadsjeepen de åkte i voltade sedan den i hög fart krockat med en personbil.

8 juli dödades tre personer när en motorcykel i hög fart rammade en personbil.

Många kör hem i dag

I dag och i morgon är det den stora hemresedagen för alla semesterfirare. Polisen räknar med att det kan uppstå besvärliga köer på sina ställen, och med tanke på den tryckande värmen uppmanar man bilisterna att ta det extra lugnt.

- Stressa inte och se till att ni är ordentligt utvilade innan ni åker i väg, säger Conny Stenfeldt, trafikpolis i Jönköping.

- Så fort man börja känna sig trött ska man stanna och vila. Värmen tar hårt på krafterna och försämrar uppmärksamheten rejält. Se också till att få mycket vätska.

Som många andra poliser runt om i landet har Conny Stenfeldt noterat att det har körts mycket fort på vägarna i sommar. Något som även Aftonbladet kunnat konstatera när vi gått igenom olycksrapporterna.

- 140-150 km/tim är vardagsmat i dag, säger Conny Stenfeldt. I dessa höga farter kan minsta misstag leda till katastrof.

Sven-Anders Eriksson