Hur reagerar du på attacken mot Pride-festivalen i går?

NYHETER

Mona Sahlin (s), 46, demokrati- och integrationsminister:

– Det är hemskt. Gaypride är inte bara fest och glam – det här är ju vardagen som många homosexuella lever med. De här grupperna ger sig på bögar i första hand, inte på invandrare. Jag hoppas det här kan vara en väckarklocka för många.

Mian Lodalen, 40, journalist & författare:

– Jag blir fruktansvärt beklämd, ledsen och arg. De vill ju att vi inte ska synas eller finnas utan att vi ska tystas. Därför får man aldrig sluta synas och höras. Jag blir ledsen och förbannad mest, det är för jävligt helt enkelt.

Fredrik Reinfeldt, 37, gruppledare (m):

– Det är utomordentligt allvarligt eftersom det är ett grundskott mot en av våra mest grundläggande rättigheter, nämligen yttrandefriheten. Jag gläder mig samtidigt åt att polisen verkar ha reagerat resolut och gripit några av förövarna.

Christer Björkman, 46, artist:

– Det är ju fruktansvärt att det händer. Det visar att manifestationer som Pridefestivalen behövs och att det finns mycket kvar att göra för att få bort fördomar. Vår lagstiftning går snabbt framåt och jag tycker att politikerna verkligen har tagit ett bra ansvar.

Peter Eriksson, 45, partiledare (mp):

– Det känns bedrövligt och det är viktigt att vi reagerar mot detta. Jag blev ganska chockad faktiskt, för det här är ett stadium som jag tycker borde vara passerat i Västeuropa. Tråkigt också att polisen inte tog signalerna de fick i förväg på allvar.

Sören Andersson, 34, förbundsordförande RFSL:

– Det är rent ut sagt för jävligt. Vi lever i ett demokratiskt samhälle och pratar mycket om mänskliga rättigheter. Samtidigt blir folk nerslagna under Prideparaden. Brist på kunskap leder till homofobi, vilket är ett hot mot demokratin.

Rickard Engfors, 26, artist, Stockholm:

– Jag gick själv i tåget men såg inget av det som hände. Attacken visar att det inte är så accepterat eller lätt att vara homosexuell som man kan tro. Men jag hoppas att det här inte ska överskugga årets parad. Den var helt fantastisk.

Sophie Uppvik, 31, sjuksköterska, Stockholm:

– Tyvärr är jag inte förvånad. Det har legat i luften, har funnits en obehaglig känsla de senaste dagarna. Det som hänt är sorgligt och gör mig ledsen. Men själv känner jag mig aldrig hotad.

Tobias Kagelind, 29, programledare, Stockholm:

– Idioter finns överallt. Jag tycker mest synd om dem som gjorde det. Jag förstår inte hur man kan må så dåligt av att se andra människor som mår bra. Jag har själv råkat illa ut och ser mig över axeln när jag är ute.

Calle Norlén, 40, journalist, Barcelona:

– Jag är lite förvånad över att de hade mage att göra det bland alla människor. Somliga undrar varför vi ska ut och skrika på gatan – men det som hänt visar att det finns ett stort behov av Pridefestivalen.

Rikard Wolff, 45, skådespelare, Stockholm:

– Bedrövligt och beklämmande. Pridefestivalen är den största glädjemanifestationen som finns i Sverige. Det som hänt visar att behovet av Pride är stort.

Christer Lindarw, 50, designer, Stockholm:

– Det som hänt är förskräckligt. Själv känner jag mig aldrig rädd. Jag har aldrig råkat illa ut – och det är konstigt, med tanke på hur jag har varit klädd genom åren.

Mark Levengood, 45, journalist, Stockholm:

– Tyvärr är jag inte förvånad. Uppenbarligen finns det många som blir provocerade av Pridefestivalen. Jag blir irriterad när vissa krönikörer skriver att det har blivit trendigt att vara homo, men det som hänt visar att det fortfarande är farligt att vara gay.

Mikael Andersson, 31, konstnär, Stockholm

(slogs ner i tisdags ner när han skulle hålla en stadsvandring om Stockholms gayhistoria):

– Jag gick med i tåget, men märkte inget av attacken. Det som hänt är ett misslyckande för samhället och visar att det behövs upplysning om homosexuella.

Anja Sundberg, Andreas Utterström