- Psykvården är 1800-talsmässig

Hennes dotter har varit inspärrad i 16-åringens rum

NYHETER

En 16-årig flicka dog i förrgår i isoleringsrummet i branden på S:t Sigfrids sjukhus i Växjö.

I samma rum har Ulla Sandklefs dotter suttit.

- Hon var bältad flera gånger. Bestraffningar tillhör 1800-talet.

Hon kräver nu sjukhusdirektör Talis Vaskos avgång.

Foto: BENGT KULÉN
KRITISK Ulla Sandklefs dotter har suttit inspärrad i samma rum som den 16-åriga flickan som avled. Nu kräver hon sjukhusdirektören Talis Vaskos avgång.

För Ullas dotter började problemen för elva år sedan. Hon blev svårt sjuk i anorexi. I flera månader levde hon nästan enbart på destillerat vatten.

- Hon blev förvirrad och en läkare beslöt per telefon att omhänderta henne enligt LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård, säger Ulla Sandklef, själv psykolog i grunden.

Hennes dotter hamnade efter fyra självmordsförsök på S:t Sigfrids sjukhus.

- Hon blev satt i just det rum där den flickan låg, det kunde varit min dotter som dog där. Hon var bältad flera gånger. Det fanns en brits mitt i rummet. Ingenting annat. De ville inte kalla det isolering, i stället sa de "stimulifritt", för att det inte fanns något som kunde stimulera. Men det är 1800-talsmässigt att bestraffa. Att sätta en psykotisk patient i ett sådant rum är livsfarligt. Psykosen kan blomma upp, säger Ulla Sandklef.

Hon är inte nådig i sin kritik mot sjukhuset och dess ledning.

Gjorde ingenting

- Under min dotters två år där gjorde de ingenting för att hjälpa henne. Ingenting. Hon satt bara av sin tid. När jag skulle hälsa på fick vi bara träffas i ett litet besöksrum. Personalen var inte ordentligt utbildad. Jag tycker att Talis Vasko bör avgå.

Men Talis Vasko förstår inte kritiken.

- Det är fel. Personalen är utbildade skötare och sjuksköterskor med psykiatriskt vidareutbildning. Och vi har mycket bra resultat på behandlingarna, säger Talis Vasko.

Ytterligare frågor om behandlingsmetoder hänvisar han till chefsläkaren Tomas Dahlén. Aftonbladet försökte i går nå Dahlén, men lyckades inte. Men i förrgår sa han:

- Det händer att vi använder spännbälte. Vi föredrar det i stället för att använda mer våldsam kraft.

Hon blev en zombie

- Den enda de gjorde var att droga henne. Hon blev som en zombie, säger Ulla Sandklef.

Ullas dotter vårdas fortfarande, nu i Sundsvall.

- Jag har bett dem minska på medicinen. Men då kommer hennes känslor fram och det orkar de inte med, utan höjer dosen igen.

Tillståndet för dem som skadats

Gårdagens artiklar

Alexandra Forslund, Pelle Tagesson