al-Qaida hotar USA inför rättegångar

"Amerika kan inte skydda sig"

NYHETER

STOCKHOLM

På ett band som sägs vara inspelat av en av ledarna inom al-Qaida varnades USA på söndagen för att skada någon av fångarna på Guantánamobasen på Kuba.

Foto: AP
Rösten på bandet tros tillhöra Ayman al-Zawahari, som anses vara Usama bin Ladins högra hand i terrornätverket al-Qaida.

- Amerika har deklarerat att man ska starta rättegångar i militärdomstolar mot de muslimska fångarna på Guantánamo och kan komma att döma dem till döden . . . jag svär i Guds namn att korsfararen Amerika kommer att betala ett dyrt pris för all skada som åsamkas någon av de muslimska fångarna, sade rösten på bandet som sändes av den Dubaibaserade arabiska tv-kanalen al-Arabiyya.

Tv-kanalen al-Arabiyya identifierade rösten som tillhörande Ayman al-Zawahiri, som anses vara al-Qaidaledaren Usama bin Ladins högra hand.

- Vi säger bara en sak till Amerika: det ni har lidit fram till nu är bara början. De riktiga striderna har inte startat än, sade mannen på bandet.

Den andra maj sändes ett liknande band med hot mot USA. Även då uppgavs rösten tillhöra al-Zawahiri.

På Guantánamobasen sitter över 600 människor i amerikanskt fängelse. De kommer från 42 olika länder.

"Amerika kan inte skydda sig"

Varningen mot USA kom bara några dagar efter det att president George W Bush talat om risken för nya terrorattacker. I onsdags svor Bush på att besegra alla försök till nya attacker mot USA. Säkerhetsvarningar utfärdades också nyligen för flygbolagen om att al-Qaida planerade nya självmordskapningar.

Varningen på bandet som al-Arabiyya sände talade om USA:s möjligheter att skydda sig.

- Låt alla som konspirerar med Amerika veta att Amerika är oförmöget att skydda sig.

Washington har sagt att sex av fångarna på Guantánamobasen ska ställas inför militär domstol. Fångarna, varav två är brittiska och en är australisk medborgare, anklagas för att ha deltagit i träning för terrorister och för att ha hjälpt till att finansiera al-Qaida. Ingen av de fängslade på Kuba har ännu åtalats.

Som en eftergift för protester från Australien och Storbritannien har Washington sagt att britterna och australiern inte kommer att dömas till döden.

TT