Gäng på våldsturné i centrala Linköping

Fem misshandlades med basebollträ

NYHETER

Sju män i en svart van satte skräck i Linköping under lördagskvällen.

Fem personer misshandlades med basebollträ i tre olika händelser.

På söndagen var samtliga satt på fri fot.

- Det här hör inte till vanligheterna, säger Christer Wernström, vakthavande befäl på polisen i Linköping till aftonbladet.se.

Våldsturnén tog sin början på Lilla Torget i centrala Linköping runt klockan tio på kvällen. Gänget hade parkerat bilen när två mopedister körde förbi.

- De slängde ölburkar efter dem på moped, men de flydde. Men då åkte de ifatt mopedisterna, säger Östgötapolisens vakthavande befäl Per-Åke Olsson till Östgöta-Corren.

Männen gick därefter till attack med ett basebollträ av aluminium. Personen som körde mopeden slogs i bakhuvudet. Men tack vare att han hade hjälm på sig kom han undan med bulor.

Gängslagsmål

Gänget drog sen vidare till Storgatan där ett, enligt Christer Wernström, gängslagsmål uppstod. Ytterligare två personer slogs i huvudet med basebollträt.

Några minuter senare upprepades händelsen på Repslagaregatan, där minst en person har uppgetts blivit misshandlad.

- De har sprungit runt och slagit en mängd folk. Vi har fem målsägande, men det är förmodligen fler som har blivit misshandlade, sade Olsson till Östgöta-Corren på lördagskvällen.

En anhölls - men släpptes

Efter spaningsarbete hittade polisen den svarta bilen några kilometer utanför Linköping vid ett köpcenter. Samtliga sju personer fördes till polisstationen för förhör. En anhölls, misstänkt för grov misshandel. Men mannen släpptes fri av åklagare på söndagen.

- Det är svårt att avgöra vem som slog vem när det var så många inblandade, säger Christer Wernström till aftobladet.se.

De misshandlade personerna har uppsökt sjukvård. Enligt polisens uppgifter på söndagsmorgonen är deras skador inte livshotande, skriver Östgöta-Corren.

Nicklas Hermansson