SJ ställer inte in några tåg efter brand

NYHETER

Tågen norrut från Stockholm förbi det nedbrunna ställverket i Solna blev upp till 25 minuter försenade på söndagen.

Och SJ tror inte att problemen blir värre när vardagstrafiken drar igång på måndagen.

-Det blir inga inställda tåg. Det går mycket bättre än vad som var befarat i går (lördag), sade Björn Wadén vid SJ:s pressjour till TT på söndagskvällen.

Det var efter en brand i ett signalställverk i Solna i lördags morse som ett signal- och växelsystem havererade. Två av fyra spår på sträckan var på söndagen stängda och varje gång en signal lyste röd eller var släckt tvingades lokförarna ringa trafikledningen för att kontrollera om det var klart att köra. Hastigheten förbi stationen var sänkt till 40 kilometer i timmen.

Allt detta ledde till förseningar, men under söndagen var de måttliga.

Krismöte

Tur i oturen var att branden inträffade under en helg då ett mindre antal tåg är i trafik och antalet resenärer som drabbas är färre. Men på måndagen drar vardagstrafiken igång och många pendlare kommer tillbaka från semestern. Banverket och trafikutövare höll därför på söndagen ett krismöte för att diskutera möjligheten att ställa in en del tåg.

-Det är inte så mycket mer trafik i morgon (måndag) utan det är först nästa måndag som det kommer ännu mera pendeltåg igång, sade Björn Wadén på söndagen.

SJ räknade därför med förseningar på upp till 15 minuter under måndagen.

Tät trafik

Sträckan förbi Solna station är tätt trafikerad med SJ-tåg mot Dalarna, Norrland och Uppsala, Connex-tåg mot Norrland, Citypendeln till Märsta och Arlanda Express.

-Det är sämsta tänkbara ställe att ha fel på. Det är så enormt trafikerat norrut, säger Arne Öberg på pressjouren för Banverkets östra region.

Till den 18 augusti, då den mer omfattande trafiken drar igång, ska felet vara avklarat. Banverket beräknar att arbetet med att sätta upp ett nytt ställverk och dra nya kablar tar som mest tre veckor. I bästa fall är det klart om en vecka.

Uppgifter som SJ fått från Banverket på söndagskvällen talade om att tågen ska kunna gå som vanligt inom en vecka.

Orsaken till branden i signalställverket är ännu inte klarlagd.

MalinS Ånell/TT Birgitta Sennerdal/TT