Svenska vapenexperter tvingades att tiga

Regeringen fick inget veta om FOI:s resa till Irak

NYHETER

Två svenska försvarsexperter hittade intressanta spår efter massförstörelsevapen på sin hemliga resa till Irak.

Men experterna har skrivit på ett avtal om tystnadsplikt. Inte ens regeringen får ta del av deras uppgifter.

Foto: TOMMY MARDELL
Irakkännare Maria Wera Cedrell har jobbat i Irak sedan mitten av 1980-talet.

De två experterna är tjänstemän på Försvarets forskningsinstitut, FOI. De följde med det svenska tv-bolaget World Television Network, WTN, till Bagdad i jakten på massförstörelsevapen i slutet på juni i år. De utgav sig för att vara journalister och åkte utan att den svenska regeringen informerades.

WTN hade fått uppgifterna om massförstörelsevapen från forskare som kontaktat en av företagets reportrar, Maria Wera Cedrell.

I Bagdad hittade WTN:s filmteam spår av vapen, dokument och kartor, enligt tv-bolagets egen uppgift. FOI:s experter åkte ner till Bagdad och tog del av tv-bolagets fynd. De betraktades som mycket intressanta.

Tysthetslöfte

För att nyheterna inte skulle läcka ut till andra medier krävde WTN att tjänstemännen skulle skriva under ett avtal om att hålla tyst om saken i fem år. Bryter de mot avtalet riskerar staten att bli stämda, enligt Svenska Dagbladet.

Experterna åkte ner till Irak på uppdrag av FOI:s chef, Åke Sellström. Han säger att han inte har godkänt avtalet.

Statsminister Göran Persson är mycket kritisk till händelsen.

- Experterna har anledning att förklara sig för sina chefer och de i sin tur måste förklara sig för regeringen, säger han till SvD.

Bagdad Bobs vän

Tystnadsplikten kan hävas i förtid om WTN bedömer att det inte skadar bolagets verksamhet . Åke Sellström säger till SvD att FOI snart kan offentliggöra en rapport från de båda experterna.

Maria Wera Cedrell säger sig ha haft täta kontakter med Saddam Husseins söner, Uday och Qusay, och med informationsminister Mohammed Saed Kadhum al-Sahaf, känd som Bagdad Bob.

- Jag känner Bagdad Bob mycket väl. Alla nyheter som har kommit om Bagdad Bob kommer från oss, säger hon.

I mars berättade Cedrell att hon tvingades lämna ifrån sig 55 000 dollar till tulltjänstemän när hon lämnade Bagdad.

Johan Bergqvist