Chockökning av badolyckorna

Det varma vattnet skördar rekordmånga offer

NYHETER

Det finns faror med det rekordvarma badvattnet.

Drunkningsolyckorna har chockökat i sommar – hittills har närmare 50 människor omkommit.

I dag hittades det senaste offret i ett grenverk i Alsterån norr om Nybro.

Foto: BJÖRN ELGSTRAND
Här drunknade 42-åringen Mannen var plötsligt försvunnen och hans vänner larmade polisen. En stund senare hittades han livlös i Rösjöbadet i Sollentuna.

Här, på Rösjöbadet utanför Stockholm, försvann en 42-årig man på söndagen i djupet. Mannen från Stockholmsområdet ingick i ett större sällskap som åkt till Rösjöbadet.

När 42-åringen plötsligt försvann larmades polisen. Men när han hittades en stund senare var återupplivningsförsöken förgäves. Orsaken till dödsolyckan var i går inte fastställd.

Det varma vädret medför att många ovana simmare ger sig ut i vattnet. Och drunkningsolyckorna har avlöst varandra i sommar.

48 befaras döda

Preliminära siffror från Svenska Livräddningssällskapet visar på måndagen att 32 personer drunknade i juli, jämfört med 21 personer samma månad förra året. I juli omkom ytterligare 12 och under den första augustihelgen befaras ytterligare fyra drunkningsolyckor.

– Det är oerhört tragiska siffror, säger Anders Wernesten på Svenska Livräddningssällskapet.

– Det värsta är att så många olyckor är så onödiga.

Han räknar upp tre olyckstyper som dominerar – i sommar liksom tidigare.

– Tittar vi på statistiken så ser vi att det är personer – utan flytvästar – i fritidsbåtar, människor som badat ensamma och barn som lämnats utan tillsyn, säger Anders Wernesten.

29-åring hittades död i dag

I helgen drunknade en 29-årig man och polisen befarar att hans jämnårige kamrat också omkommit i Alsterån norr om Nybro.

Männen hade åkt ut för att bada och fiska. Vid 20-tiden på lördagen såg en tysk turist dem bada. Och sökandet drog igång sedan en boende i området i går hittade kläder, mobiltelefon, fiskenät och andra personliga saker intill en damm. Den senaste tidens regnande har medfört att vattenflödet ökat kraftigt i den normalt stillsamma ån och från dammen forsar vattnet ner i en stenig och otillgänglig fors.

Redan på söndagen sa Reine Johansson, vakthavande befäl vid Kalmarpolisen, till TT:

- Vi befarar att de har drunknat.

Sökte hela natten

Vid 23-tiden på söndagskvällen kallade polisen in en militärhelikopter med strålkastare in och på måndagseftermiddagen hittades en av männen död.

Han låg omkring 300 meter nedströms och hade troligen fastnat i ett grenverk. Enligt ett pressmeddelande från Kalmarpolisen finns ingen misstanke om brott.

Helgens fjärde drunkningsoffer var en 39-årig man från Uddevallatrakten. Mannen hade varit försvunnen sedan lördagskvällen då han gått för att bada. I går eftermiddag hittades han död i vattnet utanför Bokenäset, väster om Uddevalla.

Drunkningsolyckorna allt fler 2003

Sommarens svarta facit – hela listan:

Drunkningsolyckorna ökade dramatiskt i juli. Här är sommarens svarta facit i de svenska vattnen.

Mattias Lundell, Gunnar Svensson

ARTIKELN HANDLAR OM