Göran Perssons nya taktik - magkänslan

NYHETER

BJÖRKVIK

Plocka fram näsdukarna och gymnastisera smilbanden. Det är känslan, inte sakargumenten, som ska avgöra folkomröstningen om euron.

I alla fall om Göran Persson får som han vill.

Foto: GUNNAR SEIJBOLD
Inför omröstningen Statsministern sken i kapp med solen i Björkviks Folkets park dit paret Steen-Persson kom i en Saab ägd av Systembolaget. Efter talet skulle de plocka kantareller efter tidigare mycket framgångsrika svamputflykter i Södermanlands skogar.

Solen sken som vanligt över björkarna och åhörarna i Björkviks Folkets park när Göran Persson höll sitt tionde sommartal inför en något mer ungdomlig publik än vanligt. Ett lass SSU-are på väg till kongress drog ner medelåldern rejält.

Persson har bråttom. Bara 41 dagar återstår för att övertyga en majoritet om att han har rätt. Att det är bäst för Sverige att byta krona mot euro och göra Riksbanken till ett lokalkontor till Europeiska centralbanken i Frankfurt.

Möjligen är det därför statsministern har bytt taktik. I våras ägnade han sig åt att detaljerat beskriva de ekonomiska fördelarna av valutabytet. 100 000 nya jobb i den offentliga sektorn var en självklarhet om räntorna sjönk till euronivån. Villaägarna i Katrineholm skulle tjäna minst 1 000 kronor i månaden om de hade samma förmånliga lån som i Finland.

Detta är nu historia. Hjärnan har kopplats bort i statsministerns valkampanj. I stället är det magkänslan som gäller.

- Du vinner inte ett val på procent och kronor. Du måste också få in en känsla. Säger Göran Persson och ger sig ut i ett känslosvall som skulle ha imponerat på förre B-skådespelaren Ronald Reagan, amerikansk president på 1980-talet.

1. Jag vet vad en 100-lapp betyder. Med ny valuta får Sverige lägre räntor. Det betyder billigare huslån, lägre hyror. Och kanske en hundralapp mer i en ansträngd pensionärsbudget.

Många kanske fnyser åt en ynka hundring. Men det gör inte Göran Persson. Han vet hur det är att vända på slantarna.

- Jag är uppväxt under sådana förhållanden.

2. Varför vara ensam och otrygg i storm? Den svenska kronan är ensam och har svårt att klara stormar på det ekonomiska havet. Det är tryggare med en stor valuta. Påstår Persson.

3. Tänk på barnen och barnbarnen. Göran Persson tror inte att han själv kommer att uppleva alla fördelar med att gå över till euro. Det kommer däremot hans döttrar att göra. Och deras kommande barn. Så ansvarsfullt borde alla tänka.

4. Helmut Kohls gråt. Tysklands förre kansler grät när han berättade för Göran Persson om sin farbror Hermann som dog i första världskriget. Och om brodern Hermann som dog i det andra. Men mest trillade tårarna när han tänkte på sonen Hermann, Natoofficer, som tack vare EU skulle slippa dö i det tredje världskriget.

Vad detta har med den nya gemensamma valutan att göra är oklart. Dock använder Göran Persson det som ett argument för att rösta ja.

5. Valutaspekulanterna ska inte få bestämma. 1994 hade Sverige precis som nu en egen valuta och en egen riksbank. Men de som bestämde, enligt Persson, var internationella valutaspekulanter. De avgjorde vad kronan var värd och hur hög räntan i Sverige skulle vara.

6. USA ska inte få bestämma. EU kan balansera USA:s makt. Det vill Sverige vara med om att göra. Men utanför euroområdet blir Sveriges röst i unionen svagare och mindre betydelsefull, enligt statsministern.

7. Var karl för din hatt. I vallokalen är alla lika mycket värda. Göran Persson påstår sig ha samma ansvar som alla andra. Ta det, manar statsministern. Det betyder att man inte ska rösta nej.

Kort sagt. Plocka fram näsdukarna, öva skrattmusklerna och rörs av tanken på den fattige pensionären som kan få ett par kronor extra. Med kallt intellekt vinns inga val, enligt en statsminister med opinionssiffrorna emot sig.

Lena Mellin