Värstingresa stoppad

NYHETER

Mannen bakom de omskrivna värstingseglatserna är tillbaka.

Borgholms kommun betalade 700 000 kronor för en resa till Grekland.

Men ungdomarna lämnades ensamma och segelbåten lämnade nästan aldrig kajen.

Ekot och Folkradion rapporterar på måndagen om värstingseglatserna som kritiserades starkt under 90-talet.

I höstas återupptog företagaren Anders Roxe projektet, och Borgholm kommun satsade 700 000 kronor. Syftet med projektet var att unga kriminella skulle få vård till sjöss.

Men det visade sig att vårdföretaget varken betalat för båt eller besättning.

17-åriga Pelle Olsson från Borgholm berättar för Ekot att han ibland lämnades helt ensam. Och att det ibland kunde gå en vecka utan att han såg sin handledare.

Handledare drack sprit

17-åringen flögs ner till Rhodos i Grekland i höstas. Tillsammans med andra ”värstingar” skulle han få segla och lära sig att ta ansvar.

Men segelbåten låg nästan hela tiden i kaj. Och några andra killar dök aldrig upp. Pelle Olsson hängde runt på stan själv och åkte skateboard. Han berättar att en av hans handledare ofta var ute och drack.

– Vadå, sitta med en handledare som dricker när jag inte får dricka. När han ska stötta mig så går han ut och super när jag ligger och sover.

Borgholms kommun hade betalat 3 000 kronor per dygn för vårdplatsen.

Först när socialtjänsten i Borgholm gjorde en inspektion på plats upptäcktes hur dålig situationen var. Då skickades 17-åringen hem.

– Utifrån behandlingsverksamhet så är det rent åt helvete helt enkelt, säger Tommy Falk, som är chef inom socialtjänsten i Borgholm till Ekot.

”Dåligt väder”

Ara Shipping, företaget som ordnade resan till Rhodos, drivs av sjökaptenen Anders Roxe. Det var även han som under 90-talet låg bakom nästan samtliga värstingseglatser i Sverige. Kommuner har flera gånger kritiserat honom för att vara oseriös.

Roxe medger att en handledare har varit berusad. Och orsaken till varför båten bara låg vid kajen var vädret.

– Det har väl sällan på 1900-talet varit så oerhört mycket hårda stormar, slagregn och allt. Då är det meningslöst att gå ut och segla. Det är fara för livet, säger Roxe till Ekot.

Det var svenskan Anna Nilsson som hyrde ut segelbåten till Roxe. Hon säger att han bara betalade henne för att ha båten liggande vid kajen.

Länstyrelsen i Gävle ska nu utreda missförhållandena som rådde under resan.

Nicklas Hermansson