Första FN-styrkorna framme i Liberia

Glädjescener i krigsdrabbade Monrovia

NYHETER

KAPSTADEN

Glädjescener utbröt i Liberias hårt drabbade huvudstad Monrovia på måndagen, när den första fredsbevarande styrkan kom till det krigshärjade landet.

Omkring 30 nigerianska soldater landsteg från två FN-helikoptrar. Den första truppen var inte stor, men ankomsten hade en väldig symbolisk betydelse.

Foto: AP
Glädjescener mötte de första nigerianska FN-soldaterna när de anlände till krigshärjade Liberias huvudstad Monrovia.

I hällande regn lämnade två FN-helikoptrar grannlandet Sierra Leone med de första soldaterna, som står under den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas kommando. De vinkades av av den högste FN-representanten i Sierra Leone, britten Alan Doss, som sade att de är "stjärnorna" i denna nya insats och att han är övertygad om att de kommer att bli framgångsrika.

Soldaterna har också en stark resolution från FN:s säkerhetsråd bakom sig, där möjligheterna till väpnade insatser har förstärkts för att soldaterna ska kunna skipa fred och skydda civilbefolkningen.

Sammanlagt väntas denna så kallade Ecomil-styrka uppgå till 3 250 soldater inom den närmaste tiden. För Monrovias befolkning innebar beskedet att utländska trupper till sist landat en förhoppning om att omvärlden efter månaders diplomatiska diskussioner är beredd att hjälpa landet.

Fruktar USA

USA:s örlogsfartyg väntar samtidigt utanför Liberias kust, men marinkårssoldaterna har ännu inte fått klartecken att gå in i Monrovia. Den amerikanska närvaron ger en viss tyngd åt de första fredsinsatserna, men lokalbefolkningen hoppas och vädjar ändå om att de amerikanska soldaterna ska komma in i staden.

Det finns ingenting som presidenten och den forne krigsherren Charles Taylor fruktar mer än att USA handgripligen tar kommandot i huvudstaden.

Taylor har tidigare lovat att lämna makten och landet och gå i exil i Nigeria, men har samtidigt krävt att åtalet mot honom för krigsbrott i den FN-stödda domstolen i Sierra Leone måste strykas.

Representanter för rebellerna sade på måndagen att de är beredda att dra sig tillbaka från stridslinjerna för att ge freden en möjlighet.

Budskap till Taylor

- Vi är beredda att gå till reträtt så fort de fredsbevarande styrkorna finns i staden och i hamnen för att rädda civilbefolkningen, sade rebelledaren Sekou Damate Conneh från den dominerande oppositionsgruppen Lurd.

Kort efter den nigerianska förtruppens ankomst anlände även Nigerias utrikesminister Oluremi Adeniji till den internationella flygplatsen Robertsfield, cirka fyra mil sydost om Monrovia. Han togs emot av Liberias försvarsminister Daniel Chea, som eskorterade honom raka vägen till Charles Taylors presidentpalats. Det enda beskedet från Adeniji var att han skulle överlämna "ett budskap" till Taylor.

Gevärseld fortsatte samtidigt att eka i Monrovia, vars omkring 1,3 miljoner invånare de senaste två veckorna har levt i värsta tänkbara krigskaos.

Regeringsstyrkorna har lyckats behålla makten i centrala Monrovia, medan rebellgrupperna Lurd och Model i stort sett kontrollerar resten av landet.

Grim Berglund/TT