Jätterazzia i Saddams hemstad

"Bara en tidsfråga innan ex-diktatorn grips"

NYHETER

Nu trappas jakten på Saddam Hussein upp.

Det senaste dygnet har amerikanska specialstyrkor slagit till mer än en gång i timmen – och i ex-diktatorns hemstad har 46 gripits.

– Det är bara en tidsfråga innan han grips, säger major Josslyn Aberle.

Jakten på Saddam intensifieras.

Källor inom den amerikanska militären förklarade på måndagen för amerikanska medier att man är inne i en mycket aktiv fas. Enligt CNN har över två dussin räder genomförts i norra Irak det senaste dygnet – i hopp om att fånga eller döda Saddam Hussein.

– Han kan inte stanna länge på varje ställe, säger major Josslyn Aberle, taleskvinna för den fjärde infanteridivisionen, säger till nyhetsbyrån AP.

"Vi har varit nära flera gånger"

Hon säger att det är en ren tidsfråga innan den förre diktatorn grips. Tidigare har källor har gjort gällande att specialstyrkorna den 27 juli bara var ett dygn efter Saddam Hussein och Josslyn Aberle säger nu:

– Baserat på underrättelser på mycket hög nivå, så tror vi att vi har varit nära vid ett eller ett par tillfällen.

Fox News rapporterar att en rad hemliga aktioner inleddes när Saddam Husseins två söner, Uday och Qusay, dödades för två veckor sedan. Och för första gången bekräftar militären nu officiellt att operationerna leds av ”Special Operations Task Force 20” med CIA-agenter och elitsoldater.

Många betalda tips

Det är dock oklart hur framgångsrika militären varit. Vid en presskonferens i dag beskrevs två av helgens gripna som Saddam Husseins ”väldigt nära medarbetare” och två andra som ”prioriterade mål”. I samband med det senaste dygnet räder kring Tikrit ska, enligt CNN:s källor, en lokal motståndsledare och två tjänstemän på mellannivå ha gripits.

Belöning 25 miljoner dollar

Ett skäl till de många gripandena på kort tid är att USA får in många tips – mot betalning – från irakier. Och Paul Bremer, USA:s chefsadministratör i Irak, förklarade i går:

- Vi kommer att ta Saddam också. Den enda frågan är vem som ska ha 25 miljoner dollar i belöning och flytta från landet.

Mattias Lundell