Rånare fritogs – rymde med båt

Jeep körde rakt genom anstaltens grindar – rymlingen greps senare

NYHETER

Med vapenhot fritog fyra män på måndagkvällen en 24-årig rånare från Mariefredsanstalten.

Mannen avtjänade ett femårigt fängelsestraff när hans kumpaner rammade anstaltens grindar med bil.

Männen flydde till Stockholm med gul sportbåt – och rånaren och två kumpaner kunde gripas.

I de första förhören berättar personalen på anstalten att det hela gick mycket fort. Strax före halv sju på måndagen rammade fyra män fängelsets grindar med en stor jeep och tog sig in.

Satt inne fem år för rån

Personalen hotades med vapen och till en början rådde förvirring. Det stod dock snart klart att männen fick med sig en 24-årig man – som avtjänade ett femårigt straff för grovt rån.

– Så det handlar om en grövre brottsling, säger Hans Carlsson, vakthavande befäl vid Sörmlandspolisen.

Mannen kommer från Stockholmsområdet och polisen känner till honom även sedan tidigare.

– Han har riktat ett vapen mot oskyldiga, eftersom han är dömd för grovt rån. Så han kan ju bli farlig om han trängs, säger Mats Nyhlén på Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Männen misstänktes ha flytt i en bil, utan nummerplåtar, som hastigt försvann från platsen och en intensiv jakt inleddes. Samtidigt fick polisen in bra vittnesuppgifter – som tydde på att bilen användes för att lura förföljande och att männen flytt med hjälp av båt.

Flydde i gul båt mot Stockholm

– Den hade lagt till i Mälaren, inte långt från anstalten. Strax efter drog den i väg mot Stockholm, säger Hans Carlsson.

Stockholmspolisen kopplades in och männen jagades med helikopter.

– Den var fem män i en gul, snabb båt med inombordsmotor. Vi såg hur de hoppade av en och en, säger Mats Nyhlén.

Greps efter polisjakt

Polisen jagade männen på land och lyckades snabbt fånga in båtens förare. Den 31-årige mannen greps misstänkt för främjande av flykt och fördes i kväll till förhör hos polisen i Eskilstuna. Mannen är känd av polisen sedan tidigare och ingår i den fritagne 24-åringens kamratkrets.

Jakten fortsatte och polisen kunde vid niotioden på kvällen gripa ytterligare två män – en misstänkt kumpan och rymlingen.

– Det hela gick lugnt till väga, säger Mats Nyhlén.

Polisen fortsatte på kvällen jakten på de två åtgerstående männen. Teorin är att de ingår i samma krets och polisen säger sig ha gott hopp om att hitta dem.

Ingen skadades fysiskt i samband med fritagningen.

Mattias Lundell