Fritog fånge med k-pistar

Polisjakt på Mälaren efter bankrånaren

1 av 6
1Den 24-årige mannen är dömd för bankrån och sitter av tiden på Mariefredsanstalten.
NYHETER

Porten kördes ned med en stulen jeep.

Vakterna hölls i schack av en beväpnad man.

Den 24 -årige bankrånaren kunde enkelt ta sig ut och fly till en väntande båt.

Säkerhetschefen på fängelset i Mariefred hade fått larm från närboende om att mystiska män rörde sig i viken i närheten. Ändå stod personalen maktlös när porten till fängelset knäcktes vid 18-tiden.

Fyra beväpnade män

En grupp med fyra beväpnade män drog igång fritagningen samtidigt som fängelsets säkerhetschef begärde förstärkning av polisen.

- Jag tyckte det verkade misstänkt och höll som bäst på att ringa vakthavande, säger Peter Kjellin, säkerhetsansvarig vid fängelset i Mariefred.

En beväpnade man höll personalen borta. En annan klippte samtidigt upp stängslet. Fången kunde ta sig ut till en väntade flyktbil och försvinna.

- Jeepen lämnade de kvar i den nedkörda porten, säger Peter Kjellin.

Den 24-årige bankrånaren och de fyra som fritog honom körde snabbt till Mälarens strand. Där väntade en motorbåt som de fortsatte flykten i.

Polisen satte in en helikopter i spaningarna. Den kunde relativt snabbt lokalisera flyktbåten. I närheten av Upplands Bro norr om Stockholm gick båten in mot land.

Helikoptern såg allt

- Där stannade den vid flera tillfällen och släppte av passagerare. Men polishelikoptern kunde följa allt, säger Mats Nyhlén vid polisen i Stockholm

Från luften dirigerades polis fram och den 31-årige båtföraren kunde gripas strax efter klockan 20.

- Vi kunde snabbt konstatera att båtföraren hörde till 24-åringens bekantskapskrets. Därför koncentererades spaningarna dit, säger Mats Nyhlén.

En timme senare greps även flyktingen. Samtidigt greps också en 19-årig man. Han misstänks ha varit med vid fritagningen.

Den 24-årige bankrånaren kommer så snart som möjligt att föras tillbaka till fängelset. Han är inte misstänkt för något brott.

De båda andra som gripits är misstänkta för främjande av flykt. Polisen fortsätter spana efter ytterligare två män som var med i båten.

Anstalten i Mariefred är en så kallad klass 2-anstalt med 112 platser. Den är inriktad på unga förstagångsförbrytare med långa straff.

Mars 2001: En 23-åring rymde när han skulle genomgå en operation. Mannen lyckades trots handfängsel överrumpla tre vårdare och försvinna.

November 2000: En intern flydde med rep över en mur. Han greps efter ett par timmar.

Oktober 1999: En 22-åring, dömd för grovt rån, fritogs på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Mannen sprang ifrån tre vårdare till en väntande bil.

Februari 1998: En man dömd till livstids fängelse för mord avvek från en obevakad permission. Han greps i juli samma år i Polen.

Juni 1995: En 18-åring dömd för dråp och mordbrand knivhögg en vårdare och flydde under en permission.

Fler har flytt från anstalten

Peter Pettersson