Flip svårt njursjuk

Sveriges mest kände delfin sjukskriven

NYHETER

NORRKÖPING

För drygt en månad sedan firade Flip, Sveriges mest kände delfin, 40 år.

Nu är Kolmårdens stora stjärna i stället sjukskriven för njur-svikt.

Foto: KAI REHN
Delfinen Flip är 40 år.

- Det ser dystert ut, säger Kolmårdens veterinär Bengt Röken till Norrköpings Tidningar.

Födelsedagen i juni firade Flip på sedvanligt delfinmanér: spiralhopp, dubbla baklängesvolter och sex meters hopp rakt upp i luften som fick publiken att fullkomligt tappa andan.

Född i frihet

Flasknosdelfinen Flip är Kolmårdens delfinariums okrönte kung efter 24 år i Östergötland men han är född i frihet i Florida.

Han väger drygt 250 kilo och är nästan tre meter lång. Förutom de två älskarinnorna ingår också hans sex ungar i den tolv delfiner stora flocken.

Flip må vara delfinflockens ålderman och stjärnamen det är inte han som leder den. I en delfinflock finns alltid en klar rangordning och det är alltid en hona som styr.

Stjärnan sjukskriven

Men nu är showens stjärna sjukskriven och har inte deltagit i uppvisningarna sedan i torsdags. I stället får han ständig omvårdnad av djurskötarna. För sina njurproblem får Flip bland annat färskvattenbehandling. Eftersom Kolmårdens djurskötare inte har någon egen erfarenhet av att vårda en så gammal och sjuk delfin har de kontaktat kolleger i USA.

- Men man vet ju hur det går med både gamla människor och katter och hundar när de är gamla och njurarna är dåliga. Då är det slut, säger Bengt Röken.

TT