Fem anledningar att inte köpa Perssons nya

Lena Mellin: Statsministerns bok är gråtmild - och härmar Bildt

NYHETER

I dag landar Göran Perssons bok Vägskäl i bokhandeln. För cirkapriset 173 kronor får man ta del av statsministerns ja-argument.

Men det finns åtminstone fem skäl att avstå från köp.

FÖRFATTARE PÅ DELTID Efter sitt sommartal i sörmländska Björkvik passade Göran Persson på att signera sin nya bok Vägskäl. Det blir ett dyrt nöje att läsa sig till att Persson säger ja till EMU, 173 kronor kostar den i bokhandeln.

Vägskäl är en liten behändig bok där Göran Persson redogör för sin utveckling. Från att ifrågasätta grunderna för den ekonomiska och monetära unionen till en febrig förespråkare.

Den är välskriven. Lättfattlig. Och trevligt utformad. Ändå är det lätt att avstå från köp.

Den härmar Bildt. Förre statsministern Carl Bildt (m) gav 1991 ut boken Hallänning, svensk, europé. Detta har inspirerat Göran Persson till följande inledning:

"Jag föddes i Vingåker, växte upp i Sverige och fyllde 50 år i Europa".

Även resten av innehållet skulle Bildt kunna ställa upp på. Exempelvis hämtar båda inspiration från den kanadensiske Nobelpristagaren i ekonomi, Robert Mundell.

Den innehåller inget nytt. För den som lyssnar på Göran Persson och läser nyhets- och debattartiklar innehåller boken inga nyheter.

Resonemangen är exakt desamma som i statsministerns sommartal i Björkviks Folkets park. Det kan läsas i sammandrag eller avlyssnas på socialdemokraternas hemsida. Helt gratis.

Den är gråtmild. Göran Persson påstår ibland att han vill bli präst. Med ledning av boken förefaller han kunna bli framgångsrik.

På flera ställen ger Göran Persson prov på ett gråtmilt vibrato som kunde piffa upp många predikningar. Exempelvis den sentimentala avslutningen, helt befriad från sakargument:

"Vi har gjort en lång resa på kort tid. Den är inte slut. Det är dags att passera ett nytt vägskäl, att fortsätta färden. Vi gör klokt i att fortsätta den med andra."

Den är dyr. Förlaget rekommenderar bokhandeln att ta 173 kronor. Det är rätt mycket för en 109 sidor tjock bok som mäter 15 gånger 15 centimeter. Texten har dessutom begränsats till varannan sida. På socialdemokratiska valmöten är dock priset lägre - 60 kronor.

Statsministern blir däremot inte rik på sin bok,

inte ens om upplagan på 10 000 exemplar går åt. Eventuellt överskott går till Olof Palmes minnesfond.

Den är onödigt svartvit. All politisk debatt är polemisk. Men i boken ger sig Göran Persson ut för att föra ett stillsamt samtal med väljaren.

Därför är det onödigt att framställa valet mellan ja och nej som ett val mellan varm gemenskap och iskall isolering. Folkomröstningen handlar om att byta valuta, inte att att gå ur EU.

Lena Mellin