Svenska ambassaden skadad vid explosion i Jakarta

14 döda vid terrordåd mot lyxhotell

NYHETER

14 personer dödades och närmare 150 skadades när en kraftig bilbomb i dag skakade det lyxhotell i Jakarta, Indonesien.

I en annan del av byggnaden fanns en svensk kvinna och hennes dotter – och vägg i vägg den svenska ambassaden.

– Vi insåg direkt att det måste vara en bomb och skrek: Alla ut!, säger vicekonsuln Viveca Löfberg till aftonbladet.se.

Foto: reuters
Marriott hotell efter explosionen.

Den kraftiga bilbomben skapade död och förödelse. Utanför Marriott hotel låg flera svårt brända kroppar och många skars svårt av glassplitter som for igenom luften. Bland de många vittnena fanns flera svenskar.

Närmast av alla befann sig en svensk kvinna och hennes dotter som bodde på ett lägenhetshotell i samma byggnad.

– Jag känner henne och hon stod alldeles utanför just när jag kom ut. Hon är helt välbehållen och stod där med dotter, barnflicka och katt, säger Viveca Löfberg.

– Det var oväntat och ganska chockartat. Man förväntar sig inte att det smäller en bomb.

Den svenska vicekonsuln och fyra av hennes indonesiska medarbetare befann sig inne på den svenska ambassaden när bomben briserade. Klockan var strax före ett och man var just på väg ut till lunch.

– Som tur var stod vi i receptionen som ligger längre in i ambassaden. Plötsligt hör vi den kraftiga smällen och det började flyga glas, säger Viveca Löfberg.

Hade man varit kvar på rummen så kunde det ha gått betydligt värre.

– De flesta som skadades i den här bombattacken skadades av flygande glas, säger hon.

På gatan utanför var situationen betydligt värre. Indonesisk polis uppger att det var en bilbomb som exploderade och dödssiffran angavs på tisdag eftermiddag till 14. Bland offren fanns minst en utlänning, enligt nyhetsbyrån AP, en holländsk medborgare.

Hotellet ligger i Jakartas affärsdistrikt Kuningan, söder om stadens centrum, och förutom den svenska ambassaden ligger också de danska, norska och finska ambassaderna i grannbyggnaden. Den byggnaden, liksom hotellet och flera andra, evakuerades på obestämd tid.

– Vi har spenderat större delen av dagen utanför ambassadbyggnaden i hopp om att vi skulle få gå in igen. Men polisen har stängt av byggnaden och ska söka igenom den mycket, mycket grundligt, säger Viveca Löfberg.

Inne på hotellet utspelade sig tumultartade scener. Vittnet Sodik, som talat med AP, säger:

– Folk skrek, de var i panik. Jag trodde det var en jordbävning.

I förra årets terrorattack mot två nattklubbar på Bali krävdes 202 människors liv, varav sex svenskar. De indonesiska myndigheterna har sedan dess varnat för nya attacker mot turistmål. Och i dag säger landets vicepresident att målet kan ha varit amerikanska intressen i landet.

– Jag tror att det är möjligt att det är det som ligger bakom detta.

Viveca Löfberg, som arbetade under terrorbombningarna, säger dock att tankarna inte gick till detta.

– Nej. Jag ser Balibombningen som en utomordentligt tragisk och förfärlig händelse. Låt oss hoppas att det var en engångsföreteelse.

Bildextra

Mattias Lundell