ÖB håller presskonferens idag

NYHETER

Idag tisdag kl 12.30 håller ÖB Johan Hederstedt presskonferens.

Det gör han med anledning av uppgifterna i media om hans representationskostnader, meddelar försvaret.

Aftonbladet.se bevakar presskonferensen.

- Det behövs en ny ledning för försvaret, säger moderatledaren Bo Lundgren idag. Han anser också att hela ledningen för försvaret bör bytas ut.

Det gör han med anlednig av den ström av rapporter som kommit om överbefälhavaren Johan Hederstedts representationsvanor.

För drygt två veckor sedan blev det känt att ÖB:s hustru fått lön av staten för att följa med honom på resor inom Sverige.

I några fall har ÖB själv skrivit under med sin frus namnteckning och attesterat reseordern för inrikesresor.

Reglerna föreskriver bara att fruar får betalt för att följa med på vissa utlandsresor som avser representativa uppdrag.

ÖB:s hustru har deltagit i ett stort antal sådana resor, 16 stycken, enligt Svenska Dagbladet.

I ett fall ska ÖB :s fru dessutom fått lön av försvaret när hon och hennes man på väg hem från Kina semestrade i Thailand.

Det var förra sommaren som ÖB Johan Hederstedt tog semester i Thailand. Det var en kort semester, fyra dagar tillsammans med hustrun Birgitta Hederstedt.

Semestern tog de på väg hem från ett officiellt besök i Kina. Vid mellanlandningen i Bangkok passade paret helt enkelt på att stanna fyra dagar i stället för några timmar.

Men det var skattebetalarna som fick stå för stora delar av parets ledighet.

Försvaret betalade inte bara flygbiljetten hem. ÖB fick dessutom full lön för dagarna i Thailand.

I juni bjöd ÖB in 68 höga militärer till en boulefest.

Notan gick på 80 000 kronor, enligt SvD som granskat 59 av försvarshögkvarterets representationstillfällen under året. Vid 43 av tillfällena bröt ledningen mot reglerna.

Även nära medarbetare till ÖB har enligt granskningarna vid flera tillfällen brutit mot reglerna för representation.

Försvarsminister Leni Björklund har i en kommentar sagt att hon utgår från att försvaret följer de regler man ställt upp.

- Jag utgår också från att man nu undersöker vad som hänt och går till botten med det, sade hon för ett par dagar sedan.

Idag på tisdagen håller ÖB presskonferens. Om han då inte kan presentera en rimlig förklaring till vad som hänt så är frågan om det återstår något annat för honom än att avgå.

Simone Söderhjelm

ARTIKELN HANDLAR OM