Rekordvärmen har lagt sig över Europa

Bränder, trafikproblem, torka – över 40 grader på flera håll

NYHETER

Värmeböljan fortsätter att plåga – och glädja – Europa.

I Frankrike väntas de varmaste temperaturerna sedan andra världskriget.

Och Portugal begär nu omvärldens hjälp efter att skogsbränder tagit elva liv.

Foto: AP
PARIS: + 40° I Paris väntas temperaturen komma upp över 40 grader. Plågade invånare försöker redan nu svalka sig i fontänerna framför Eiffeltornet.

Merparten av Europa omfattas nu av värmeböljan. Och nyhetsbyrån AFP rapporterar nu att nya rekord väntas under morgondagen – med temperaturer över 40 grader på flera håll.

Över 40 grader i Paris

På tisdagen kröp temperaturen över 40 grader i franska Bordeaux och Montauban och under onsdagen väntas temperaturen bli landets högsta sedan andra världskriget. I Paris tros den under onsdagen eller torsdagen stiga över 40 grader – vilket bara hänt en gång under 130 år av mätningar.

– Den nuvarande värmen är helt exceptionell även för att vara i augusti, säger Dominique Escale, på den statliga franska vädertjänsten Meteo, till AFP.

Låg luftfuktighet

Det varma vädret är en följd av hela sommarens höga temperaturer, som har givit en ovanligt låg luftfuktighet och därmed går inte solens energi åt till avdunstning. Och det är en rejäl värmebölja som plågar och gläder Europa.

I Tyskland väntas åter temperaturer över 40 grader och hos tyska medier dominerar värmeböljan rapporteringen. Der Spiegel skriver att de statsanställda i Berlin för första gången har kunnat utnyttja en ny regel som ger dem rätt att gå hem från jobbet när temperaturen kryper upp över 29 grader. Det är osäkert hus många som utnyttjat erbjudandet, men idén har redan plockats upp på den politiska agendan. Enligt tyska Bild kräver nu företrädare för De gröna och CDU att regeln ska gälla fler arbetstagare.

Elva döda i skogsbränder

I Portugal har rekordtemperaturen lett till stora problem. Landet lamslås i det närmaste av de skogsbränder som plågar 15 av de 18 regionerna. Bränderna krävde i dag ytterligare två liv och dödssiffran är nu uppe i elva.

Regeringen har deklarerat katastroftillstånd och begärde på tisdagen hjälp från omvärlden. Premiärminister Jose Manuel Durao Barroso hoppas nu att NATO ska bidra med på sex flygplan till brandbekämpningen och om hjälp från EU.

Stora trafikproblem

I Kroatien – som också drabbats av skogsbränder – väntas värmen skapa nya bekymmer. Torkan är den värsta i Kroatien på 50 år och vattenståndet i landets största flod Sava är det lägsta på 160 år.

För trafiken innebär vädret också problem. I Paris tvingas man hålla nere hastigheten för att minska föroreningarna, i Tjeckien har farten sänkts när vägar förstörts och i Storbritannien håller många tåg halvfart av rädsla för att rälsarna ska böja sig.

Mattias Lundell