Homo-präst frias från sexanklagelser

– nu kan han bli förste öppet homosexuelle biskopen

NYHETER

MINNEAPOLIS

Ledare för episkopalkyrkan i USA avfärdade på tisdagen sexanklagelserna mot prästen Gene Robinson, som därmed ser ut att kunna bli kyrkans första öppet homosexuella biskop.

Foto: AP
Gene Robinson kan nu bli vald till den förste homosexuella biskopen i USA.

Biskoparnas avgörande utnämning av en ny biskop i delstaten New Hampshire avbröts i sista minuten i måndags sedan Robinson, som ansågs självklar för posten, anklagats för "olämpligt sexuellt beteende".

Knappt ett dygn senare konstaterade biskoparna på det pågående konventet att anklagelserna saknar grund.

- Min slutsats är att ingen av anklagelserna kräver vidare utredning och det finns inget skäl att hindra biskoparna från att genomföra omröstningen, sade Massachusetts biskop, Gordon Scruton.

Anklagad för beröring

Robinson hade anklagats för att ha rört en församlingsmedlem på ett otillbörligt sätt. Enligt Scruton var beröringen inte av sexuell natur och församlingsmedlemmen vill inte heller stämma Robinson.

När det gäller den andra anklagelsen, som handlade om att en webbsida inom domkapitlet i New Hampshire var länkad till en pornografisk sida på internet, är Robinson helt oskyldig, konstaterar Scruton. Dessutom är länken redan borttagen.

Omröstning sköts upp

Det var i söndags som kyrkans beslutande församling sade ja till att utse Robinson till biskop i New Hampshire. Beslutet var kontroversiellt och ungefär en fjärdedel av biskoparna har sagt att de är emot att utse en homosexuell biskop. Trots det väntade biskoparna med att välja Robinson vid måndagens omröstning, som alltså blev uppskjuten efter sexanklagelserna.

Förnekar konspiration

Prästen David Anderson, ledare för det konservativa Amerikanska anglikanska rådet och en av motståndarna till Robinson, förnekar att sexanklagelserna var en konspiration för att i elfte timmen försöka förhindra valet av den homosexuelle prästen.

Biskoparna väntades inleda omröstningen på tisdagen efter en debatt.

Den amerikanska episkopalkyrkan har 2,3 miljoner medlemmar och är en självständig gren av den anglikanska kyrkan.

TT-Reuters