Springa i trappan - hans jobb

Ju högre hus desto större utmaning

NYHETER

Tysken Stefan Minten, 35, lämnade kontoret - och blev världens enda professionella trapplöparen.

Empire State Buildings 1 576 trappsteg klarade han av på 16 minuter och 34 sekunder.

Han känner skyskraporna från den sida som normala besökare bara ser när hissen stannar - trapphusen. Stefan Minten från tyska Bonn har sprungit upp för alla sorters trappor: breda, smala, runda, kantiga, berömda och normala. I sin knallgula åtsittande löpardress jagar Minten sekunder i höga hus och torn världen över.

- Ju högre hus desto större är den sportsliga utmaningen, säger han.

På fem kontinenter har han genomfört 300 trapplopp - och han är den ende som gör det professionellt.

Intresset väcktes när han såg ett tv-reportage om det klassiska loppet i Empire State Building i New York. Den 6 februari 2000 deltog han själv för första gången i just det loppet. Han kom 98:a och använde 18 minuter och 37 sekunder för att ta sig upp för de 86 våningarna.

Sedan dess är han fast.

- Det är en fantastisk kombination av sport och resor. Man lär känna många intressanta människor.

Finns inga regler

Det finns inga officiella regler för denna, lite udda, idrottsgren och en del armbågar i sidan får man räkna med.

- Om det krävs en särskild teknik? Beroende på hur breda trappstegen är tar jag upp till fem åt gången. Man drar sig upp med den ena armen på räcket.

Eftersom hans lidelse för trapplöpning krävde allt mer tid tog han ledigt i tre år från sitt jobb som kontorist på finansdepartementet.

Han blir knappast rik på sin sport.

- Vid loppet genom Moskvas tv-torn fick jag en pälsmössa i pris. I Polen blev det ett par fälgar, i Nederländerna ett presentkort på 200 kronor i en sportaffär.

Har 300 sponsorer

Han måste alltså förlita sig på sponsorer, vilket inte är så lätt eftersom trapplöpning inte är någon särskilt stor sport i Europa.

Men på det problemet har han en egen lösning: Han har samlat 300 småsponsorer omkring sig, men ytterst få av dem bidrar med pengar - de ger i stället materiella gåvor. Slaktaren ger 100 kilo kött om året, frukthandlaren 100 kilo bananer om året och två kilo grönsaker i veckan och bokhandlaren sponsrar kopiering, limstift och papper. Och så vidare.

Han har många byggnader på sin önskelista innan han tänker sätta sig vid skrivbordet igen. Bland annat världens högsta torn i North Dakota, 680 meter högt.

För övrigt: privat tar Stefan Minten hissen.

Karin Thamm

ARTIKELN HANDLAR OM