Svea, 4, stäms för staketet

NYHETER

LUND

Fyraåriga Svea Heinat stäms av HSB-föreningen Fagotten i Lund.

Orsaken är att hennes mormor Stina Heinat, som hon äger bostadsrätten tillsammans med, har satt upp ett "olovligt staket".

- Det är orimligt. Staketet är till för att skydda Svea, säger Stina Heinat.

Foto: KRISTER HANSSON
Fyraåriga bostadsrättsägaren Svea Heinat, 4, har stämts av HSB-föreningen för det barnsäkra staketet. Tillsammans med mormor Stina Heinat och lillebror Hjalmar kämpar hon mot föreningen.

Det handlar om ett 70 centimeter högt staket som Stina Heinat satt upp utanför sin bostadsrätt på bottenvåningen på Fagottgränd i Lund.

- Tidigare var där en ful häck som drog till sig getingar. Jag tog bort den och satte dit ett litet staket i stället, berättar Stina Heinat.

Hon säger att staketet är en ren säkerhetsåtgärd. Bara några meter från hennes uteplats ligger en parkeringsplats.

- Jag vill absolut inte att Svea och mina andra tre barnbarn ska springa ut bland bilarna.

Gemensamma utrymmen

Men bostadsrättsföreningen anser att staketet innebär en privatisering av gemensamt utrymme.

- De har skrivit flera hotfulla brev och krävt att jag ska ta bort staketet, säger Stina Heinat.

HSB-föreningen tar nu till krafttag för att få bort staketet. Och eftersom Stina Heinat skrivit över 90 procent av äganderätten på sitt barnbarn blir det fyraåriga Svea som blir stämd inför Lunds tingsrätt.

Föreningens ordförande Jan Persson var inte anträffbar när Aftonbladet sökte honom, men till Sydsvenskan säger han:

- Ja, det är riktigt att vi stämmer en fyraåring och det beror på att hon tillsammans med sin mormor är lagfaren ägare.

Föreningen stöder sig på ett 20 år gammalt årsmötesbeslut om hur inhägnaden utanför lägenheterna på bottenvåningen får se ut.

"Reglerna ska följas"

Enligt Jan Persson är det viktigt att regelverket följs och att ingen får större utrymme än vad de betalar för. Ett staket signalerar enligt styrelsen privat utrymme.

- Detta är ingen överloppsgärning från vår sida. Om en får göra det vill ju fler göra samma sak, säger Jan Persson till Sydsvenskan.

Stina Heinat förstår inte vad det är för skillnad på en häck och ett staket.

- Det var ingen som klagade på häcken. Dessutom är staketet bara försett med en enkel hasp så den som vill kan gå in här.

I väntan på tingsrättsförhandlingarna tar lilla Svea hela affären med ro. Hon har själv textat ett litet plakat om att alla är välkomna till den lilla platsen framför altanen.

Per-Ola Ohlsson