Jemaah Islamiyah tar på sig skulden för bombdådet

Nu varnas för nya attacker de närmsta dagarna

Foto: ap
Bombdådet orsakade stor förödelse.
NYHETER

Terrornätverket Jemaah Islamiyah tar på sig bilbomben mot lyxhotellet i Jakarta.

Samtidigt erkänner indonesisk polis att attacken var väntad – och säkerheten kring hotellet höjd.

Nu varnar australisk underrättelsetjänst för nya dåd de närmaste dagarna.

Den singaporianska dagstidningen The Straits Times har varit i kontakt med Jemaah Islamiyah (JI). Terrornätverket har anklagats för nära kontakter med al-Qaida och misstänks för terrorbomberna som krävde 202 liv på Bali.

Nu tar man sig skulden för gårdagens våldsamma bombdåd, som dödade 14 och skadade omkring 150. En av nätverkets agenter säger:

– Det här är ett meddelande till henne (Indonesiens president Megawati Sukarnoputri) och alla våra fiender att om de avrättar någon av våra muslimska bröder så kommer vi att fortsätta vår terrorkampanj i Indonesien och regionen.

Flera av de misstänkta för Balibombningarna riskerar dödsstraff och JI försöker stoppa detta med hot om nya våldsdåd. Nätverket uppges operera i stora delar av Sydostasien och i Thailand har misstänkta anhängare gripits.

De indonesiska myndigheterna har sedan Balibomberna varnat för nya attacker. Nu erkänner polisen att man var förberedd på en attack i området kring J W Marriott Hotel i huvudstaden Jakarta. Men trots ökad patrullering och andra säkerhetsåtgärder lyckades man inte stoppas bilbomben.

Jakartas polistalesman Prasetyo bekräftar för nyhetsbyrån AP att man för en månad sedan kom över dokument som visade att JI

planerade en attack i området. Fynden gjordes i samband med två razzior mot misstänkta terrorister i Semarang.

– Det fanns en varning att det fanns vissa mål och vi har väntat oss en attack, säger Prasetyo.

Samtidigt varnas nu för nya attacker i landet. Australiens regering meddelade på onsdagen att man timmar efter attacken fick underrättelser om nya planerad bombdåd de närmaste dagarna.

– Vi tror att det finns en verklig risk för nya attacker i Indonesien, däribland i centrala Jakarta, sa utrikesminister Alexander Downer i dag.

Läs också:

Mattias Lundell