Kolmårdens publikfavorit död

Delfinen dog 40 år gammal

NYHETER

Kolmårdens publikfavorit Flip klarade inte sin njursjukdom.

I dag avled delfinen vid 40 års ålder.

– Det är för sorgligt, jättetråkigt. Det är synd att jag inte hann ner en sista gång, säger Pernilla Skifs, som regisserat showen i två år.

Foto: scanpix
publikfavoriten Flip dog på tisdagskvällen, 40 år gammal.

Det är en sorgens dag på Kolmården – Flip klarade inte natten. Vid niotiden i går kväll fattade Kolmårdens djurpark det svåra beslutet att avliva delfinen.

– Vi är så ledsna över att har förlorat Flip, säger Susanne Adolfsson chefsdelfintränare Kolmården, i en kommentar.

Pernilla Skifs blir bedrövad när aftonbladet.se lämnar det tråkiga beskedet.

– Han var väldigt speciell. Han var herre på täppan bland honorna och har ju alltid funnits där, säger hon.

Det var för ett par veckor som Flip äta dåligt och djurparkens veterinärer konstaterade snabbt att hans njurar inte fungerade som de ska. Liksom många djur med hög ålder hade han drabbats av njursvikt.

Flip fyllde nyligen 40 år och delfiner blir sällan mycket äldre än mellan 35 och 40 år.

– Man har länge vetat att han varit gammal och man har bävat för den här dagen. Men det går inte att förbereda sig, det är ändå lika sorgligt när det händer, säger Pernilla Skifs.

De senaste veckorna var fyllda av behandlingar, men Flip visade inte några nämnvärda tecken till förbättring. Han hade problem att äta, vilket är mycket allvarligt för delfiner som får i sig vatten via födan.

– Vi försökte att få igång Flips njurar med hjälp av tillförsel av vätska och elektrolyter via magsond, vistelse i perioder i färskvattenbassäng, samt via dropp, men urinförgiftningen kunde inte hävas säger Bengt Röken chefsveterinär Kolmården, i en kommentar.

Pernilla Skifs säger:

— Till en människa går det att hitta en ny njure, men för en delfin är det ju omöjligt

De sista dagarna gavs Flip smärtstillande och han fick vara ensam med sin favorithona Vicky och yngsta dottern Luna. Redan för en vecka sedan sjukskrevs han från showen – och nu är den stora stjärnan borta för gott.

Pernilla Skifs kommer sannolikhet att regissera föreställningen nästa år. Hon säger att det blir var väldigt viktig för showen och kunde mycket som ingen av de andra kan. Men nu finns inga tankar på hur showen ska läggas upp.

– Det är klart att det blir en förlust för föreställningen, men det kommer i andra hand. Det känns som en större förlust att han som personlighet är borta.

Flip har bott på Kolmårdens Delfinarium sedan invigningsåret 1969. Han lämnar efter sig två älskarinnor, tre söner och fem döttrar.

Mejla

Två älskarinnor - åtta barn

Mattias Lundell