Glädjescener när 300 palestinier släpptes

– men 6000 sitter ännu i israeliska fängelser

1 av 3 | Foto: AP
Frisläppte palestiniern Hemdi Shaat kramade sin syster Sanaa när han kom hem till Khan Younis-lägret i Gazaremsan.
NYHETER

JERUSALEM

Frigivna palestinska fångar kysste marken, gjorde segertecken och kramade sina familjer som de återförenades med på onsdagen. Samtidigt grep israeliska styrkor 18 palestinier i Jeriko och 27 israeliska fredsaktivister i byn Masha.

Israels frigivning av över 300 palestinska fångar imponerade inte på palestinierna, som kräver att 6 000 palestinska fångar i israeliska fängelser friges.

Dispyten om fångarna är ett av de största hindren för att den USA-stödda "färdplanen" för fred ska få en chans. Frågan om frigivning av fångar nämns inte specifikt i själva planen, däremot bland de "övriga åtgärder" i den så kallade Tenetplanen som färdplanen hänvisar till.

"Obegripliga"

Samtidigt som de palestinska fångarna började friges så dundrade en israelisk armékolonn med 20 fordon in i staden Jeriko på Västbanken, i den första räden på månader mot den palestinska staden. De israeliska soldaterna utfärdade utegångsförbud och sökte igenom hus. 18 medlemmar av de palestinska säkerhetsstyrkorna greps. Israeliska armén hade ingen omedelbar kommentar till räden men den lokale palestinske befälhavaren Munjib Zeidan sade:

- Ingen av mina män är efterlysta av Israel, gripandena är obegripliga.

Trots räden mot Jeriko och missnöjet från palestinskt håll med att så få fångar släppts var förstås glädjen stor vid de vägspärrar i Gaza och på Västbanken där de frigivna fångarna mötte sina familjer och vänner.

- Självklart är jag lycklig, men min lycka kommer bli fullständig när alla mina vänner är fria, sade Hamad al-Rimawi, 21 år, som suttit fängslad i 15 månader.

Gripna vid barriär

Nästan alla de internationella fredsaktivister, varav fyra svenskor, som gripits i byn Masha i tisdags har släppts, meddelade deras rörelse ISM (Internationella solidaritetsrörelsen). Men när det som av ISM kallas en civil olydnadsaktion för att hindra Israels bygge av en säkerhetsbarriär på Västbanken fortsatte i Masha på onsdagen greps 27 israeliska aktivister. En palestinier som arbetar som fotograf för nyhetsbyrån Associated Press greps också.

Enligt ISM går barriären just vid Masha över en mil in på palestinskt område, vilket innebär att mycket av bybornas jordbruksmark och vattenkällor hamnar på andra sidan.

Och USA:s president George Bush den yngre sade på onsdagen återigen att barriären är ett problem. Han väckte stort uppseende med liknande kommentarer vid den palestinske premiärministern Mahmud Abbas besök i USA. Åthutningen av Israel ansågs ovanligt hård, och Bush gick mjukare fram när Israels premiärminister Ariel Sharon besökte honom. USA vill att barriärens sträckning ska ändras och överväger, enligt tjänstemän, att införa sanktioner mot Israel om problemet inte löses.

TT-AFP