Kan triss i damer slå fyrtal i herrar?

NYHETER

Drottningarna på nej-sidan har fortfarande ett klart övertag över killarna som vill ha ett ja.

Frågan är om Göran, Bosse, Lars och Alf står pall mot triss i damer.

I går möttes kulturminister Marita Ulvskog (nej) och Marit Paulsen (ja) i en välbesökt debatt i Falun. Den bröt folkomröstningens normala könsdimension. Där står negativa kvinnor mot män positiva till ett valutabyte. Både bland allmänheten och i kampanjledningarna.

Triss i nej-damer

De högsta hönsen på ja-sidan är en kvartett män. Göran Persson (s), Bo Lundgren (m), Lars Leijonborg (fp) och Alf Svensson (kd).

Mot dem står triss i nej-damer. Maud Olofsson (c), Ulla Hoffmann (v) och Maria Wetterstrand (mp).

Hittills leder kvinnorna matchen. Och övertaget är rejält. Enbart i går presenterades två nya opinionsmätningar som ger en klar övervikt för nej-röstarna.

Enligt Demoskop, som mäter opinionsläget varje vecka, lutar 47 procent av väljarna mot att rösta nej. Medan 33 tror att de kommer välja ja-sedeln. Resten har inte bestämt sig.

Gallup har på uppdrag av småföretagens organisation Företagarna frågat svenska folket om de tycker att Sverige bör gå över till euro på tio års sikt. Även svaret på denna fråga är nej.

47 procent är för att Sverige byter till euro inom det närmaste decenniet, 34 procent är emot. Hälften av männen, 51 procent, vill byta jämfört med 44 procent av kvinnorna.

Opinionsmätningar ska alltid tas med en nypa salt. Inför förra folkomröstningen, 1994 om medlemskapet i EU, ledde nej-sidan en vecka före valdagen. Men det blev tvärtom.

Kvartett i underläge

Men trots den påbjudna försiktigheten förefaller damerna i nej-trion ha ett klart övertag över herrarna i ja-kvartetten. Översätts opinionssiffrorna till ett valresultat skulle det skilja en miljon väljare mellan ja och nej om valdeltagandet blir 80 procent. Till nej-sidans fördel.

Möjlig vändning

Kan ja-herrarna hämta hem nej-damernas försprång? Kanske. Men det förutsätter bland annat följande:

Att ja-sidan inte verkar stursk och maktfullkomlig.

Att nej-sidan låter bli att spela ut ett av sina starkaste kort - näringsminister Leif Pagrotsky.

Att ja-sidan hittar en trovärdig kvinna som kan ingå i kampanjledningen.

Att nej-sidans debattörer får stryk av ja-sidan i tv:s debattprogram.

Seger för damlaget? Svar ges först den 14 september.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM