Dystert rekord för drunkningsdöden

Olyckorna förklaras med det fina vädret

NYHETER

I juli dog 32 personer i våra svenska vatten.

Sex människor har dött hittills i augusti.

Det varma sommarvädret lockar fler till stränderna - och då ökar också olyckorna.

Foto: PATRICK TRÄGÅRDH
en 9-åring dör (16 juli ) En nioåring drunknar vid Nydalabadet i Umeå i samband med att han tillsammans med sin äldre bror leker med en uppblåsbar gummibåt.

Statistiken talar sitt tydliga språk. Det rekordvarma badvattnet medför stor fara. Sommarvärmen gör att fler personer samlas på stränderna och många ovana simmare ger sig ut i vattnet.

96 har dött

Hittills i år har 95 personer omkommit i drunkningsolyckor jämfört med 75 stycken under samma period 2002. 47 personer har drunknat nu under sommaren.

- Tyvärr har drunkningsolyckorna krupit ner i åldrarna, säger Mona Lisa Döbeln, utbildningsansvarig på Svenska livräddningssällskapet (SLS) som får in rapporter på alla drunkningsolyckor i Sverige. I juli drunknade sju barn under 17 år.

- Allt färre barn är simkunniga, säger Mona Lisa Döbeln. Det är kommunens ansvar att barnen lär sig simma före årskurs fem.

Men det är inte bara de små som drabbas. Enligt statistiken är de flesta drunknade över 50 år. Och män. Sex av tio i juli var över 50 år och 85 procent var män.

Saknar flytväst

- Män har oftast större tilltro till sin kapacitet. Man är lite stelare i kroppen när man kommer upp i åldern, säger Mona Lisa Döbeln. Dessutom sätter sig många män i båten ensamma och utan flytväst och ger sig ut på sjön.

En annan anledning till drunkningsolycka är snorkling bland barn. Senast den 15 juli hände det en 8-årig pojke i Österdalälven.

- Alla snorklar är inte anpassade för barn. Vad som då händer är att barnet inte orkar få in ny frisk luft i röret utan andas koldioxid tills han eller hon svimmar av syrebrist och drunknar, säger Mona Lisa Döbeln.

Simkunnighet, sällskap och tillsyn av små barn är de viktigaste reglerna enligt Livräddningssällskapet för att förebygga en drunkningsolycka.

Var tredje tioåring kan inte simma. Att lära sig simma är viktigast av allt.

Ha alltid uppsikt över ditt barn.

Se till att ditt barn har en barnanpassad snorkel.

Låt inte ditt barn simma för länge under vatten.

Bada inte eller vistas på en båt med alkohol i kroppen.

Välj stränder där det finns livräddare.

Lär ut badvett, båtvett och vilken utrustning man ska använda vid och på vatten.

Lär dig dina egna begränsningar. När man blir äldre blir man mycket stelare och har sämre flytförmåga.

Vatten under 28 grader gör att kroppen snabbt kyls ned. Trillar man överbord är det viktigt att spara på kroppsvärmen. Stanna vid båten och vänta på hjälp, simma inte i väg.

47 döda hittills i sommar

Susanne Nylén