Minst elva döda i explosion i Bagdad

Attack utanför Jordaniens ambassad

NYHETER

En kraftig explosion som misstänks vara en bilbomb skakade Jordaniens ambassad i Bagdad på torsdagen.

Minst elva personer dog i attacken och flera människor skadades allvarligt.

Foto: ap
Bomben kan ha varit placerad i en bil utanför ambassaden och tros ha utlösts med en fjärrkontroll.

Uppgifterna om torsdagens bomboffer är ännu väldigt osäkra.

Mellan sju och tretton personer har dött. Omkring 52 har skadats, många av dem allvarligt. Bland de skadade tros många vara jordanier. Uppgifterna kommer från nyhetsbyråerna AFP och AP och deras olika källor.

Misstänkt bilbomb

Den kraftiga explosionen tros ha orsakats av en bilbomb som utlöst med en fjärrkontroll. Enligt ett vittne kan bomben ha varit placerad i en minibuss parkerad utanför ambassaden. En polisman säger att det var en pickup.

Vittnet säger att explosionen fick flera byggnader att skaka och fönster att gå sönder.

Trycket från bomben var så kraftigt att det utblåsta skalet från en bil hamnade på taket av en byggnad bredvid ambassaden.

Enligt AP har minst fem fordon blivit helt urblåsta av explosionen. Det som blev kvar av det fordon som tros ha innehållit bomben, låg ovanpå några andra bilar.

Ambassadens väggar har också skadats. En vägg rasade helt.

30 inne i byggnaden

Strax efter bomben kom amerikanska soldater till området som de spärrade av med pansarvagnar och andra fordon. Tjock, svart rök låg kvar över ambassads-området.

Enligt AP tror man att 30 människor befann sig inne i ambassaden när bomben detonerade.

När bomben detonerat stormade unga irakiska män grindarna till den jordanska ambassaden och började att slå sönder porträtt av Jordaniens kung Abdullah II och hans far, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Irakier Jordanien-kritiska

Det spända tillståndet mellan grannländerna Irak och Jordanien beror bland annat på att Jordanien stödde det USA-ledda kriget mot Irak.

Jordanien är den största inkörsporten till Irak och dess största handelspartner. Men många irakier är fientligt inställda till Jordanien efter det att de drog tillbaka sitt stöd till Irak under Gulfkriget 1991. Då tillät Jordanien amerikanska militärer att upprätta militärbaser på jordansk mark, rapporterar den amerikanske nyhetskanalen CNN.

Förra vecka beviljade Jordaniens kung humanitära visum till Saddam Husseins två döttrar. Döttrarna bodde tidigare i Jordanien med sina män efter ett misslyckats kuppförsök mot Saddam.

Männen lurades tillbaka till Irak och dödades 1996.

Uppdateras kontinuerligt

Malin Ekmark, TT