Balibombare dömd till döden

NYHETER

DENPASAR (TT-AFP)

Amrozi bin Nurhasyim dömdes till döden när den första domen för terrorattackerna på Bali avkunnades på torsdagen.

Han tog emot dödsdomen med ett leende och höjde sina knutna nävar över huvudet.

- Gud är större! ropade han.

Foto: ap
Amrozi bin Nurhasyim befanns skyldig till bombdådet på Bali förra hösten och har dömts till döden för dådet som krävde över 200 människors liv.

När huvuddomaren I Made Karna efter en flera timmar lång uppläsning av domen slutligen läste upp straffet började folk i och utanför rättssalen att applådera.

- Amrozi har juridiskt och övertygande befunnits skyldig till terrorism. Vi delar härmed ut dödsstraffet till Amrozi, sade han.

Domen var den första mot de fler än 30 personer som misstänks ligga bakom terrorattackerna på Bali i oktober förra året, då 202 personer dödades.

Sedan han fått höra straffet vände sig Amrozi bin Nurhasyim mot åhörarna. Han log brett och höjde armarna i något som liknade en segergest. Amrozi har i intervjuer den senaste tiden sagt att han vill dö en martyrs död.

Överlevande grät

I rättssalens bakre del stod en grupp överlevande och släktingar. De grät och omfamnade varandra.

- Det blir en del firande i kväll. Vi ska dricka ett par drinkar, sade Geoff Phillips till Reuters.

Hans son Brad överlevde bombdåden, men sju av hans kamrater dog.

I Made Karna avslutades uppläsningen av domen med informationen att Amrozi har sju dagar på sig att överklaga. Amrozis advokat Wirawan Adnan sade att en överklagan ska lämnas in - trots att Amrozi själv motsatt sig det.

Den 12 oktober förra året briserade tre bomber i tät följd på den indonesiska semesterön Bali. Attentaten riktades mot Paddy's Bar och Sari Club i turistorten Kuta, samt mot det amerikanska konsulatet på ön.

Den största bomben, en minibuss fylld med sprängmedel, exploderade utanför det välbesökta Sari Club. Förödelsen blev enorm.

De flesta av de 202 dödsoffren var västerlänningar. Bland de döda fanns sex svenskar.

Hot om nya dåd

Polisen hävdar att den islamistiska terrorgruppen Jemaah Islamiyah genomförde dåden som en hämnd för västerländskt agerande i bland annat Afghanistan.

Amrozi dömdes för att ha köpt ett ton kemikalier till bomben vid Sari Club. Dessutom fälldes han för att ha köpt minibussen som användes vid Sari Club och för att ha kört den till Bali.

En person som sade sig representera Jemaah Islamiyah hotade i onsdags med nya terrorattacker ''om de avrättar någon av våra muslimska bröder''. Det ansågs allmänt att uttalandet syftade på Balirättegångarna.

I tisdags sprängde en självmordsbombare en bil med en bomb av samma typ som den på Bali utanför det amerikanskägda lyxhotellet JW Marriott i Jakarta. Där dödades minst tio människor. Två misstänkta greps på torsdagen, uppgav Reuters.

Åtalet mot Balibombarna

TIDIGARE ARTIKLAR

TT