"40.000 kronor för varje död amerikan"

Saddam-anhängare uppges betala för attackerna i Irak

NYHETER

BAGDAD/TIKRIT

Belöningen för att döda en amerikan i Irak kan nu vara så hög som 5 000 USA-dollar, varnade amerikansk militär på torsdagen.

Fredsgruppen IBC räknar antalet civila skadade i Irakkriget till 20 000, och tycker att USA för sin egen skull borde ta hand om de skadade.

- Snacket går om att belöningen för attacker mot amerikanska styrkor har fyrfaldigats, sade general Raymond Odierno i den störtade irakiske presidenten Saddam Husseins hemstad Tikrit på torsdagen.

För några veckor sedan kunde våldsbenägna irakier inkassera cirka 250 dollar för en attack och 1 000 dollar för en "framgångsrik" sådan, enligt Odierno.

- Nu tror vi att det gått upp till 1 000 respektive 5 000 dollar, något åt det hållet.

En dollar motsvarar cirka åtta kronor.

Främst Saddam-anhängare

Enligt Odierno är det främst Saddam-anhängare som utför och betalar för attackerna, men Usama bin Ladins terrornätverk al-Qaida kan också vara inblandat.

Förutom den blodiga bombattacken mot Jordaniens ambassad i Bagdad, som det var oklart om den var riktad mot USA-ockupationen, utsattes ett amerikanskt militärfordon i den irakiska huvudstaden för en granatattack på torsdagen. Och USA-talesmän meddelade också att två amerikanska soldater i onsdags skjutits ihjäl i en eldstrid i Bagdad.

Enligt Reuters fotograf på plats sprejade amerikanska soldater kringliggande byggnader med kulor efter torsdagens attack. Irakiska krypskyttar sköt tillbaka, och minst en irakisk civilperson dödades i eldstriden.

Tusentals skadade

USA och Storbritannien har upprepade gånger sagt att deras styrkor försökt hålla nere antalet skadade och dödade civilpersoner, men har inte velat uppge några siffror på hur många irakier som drabbats. På torsdagen gick fredsorganisationen Iraq Body Count (IBC) ut med siffran 20 000 skadade irakiska civilpersoner.

"Om än bara av egenintresse så borde USA:s och Storbritanniens ledningar sätta de skadades behov i centrum för sin strategi för att vinna 'hjärtan och sinnen'", skriver IBC i sin rapport.

IBC, som bildats av akademiker och fredsaktivister i USA och Storbritannien, påpekar också att det skulle kosta ockupationsmakten cirka 1,6 miljarder kronor att ge varje skadad irakier 10 000 dollar (80 000 kronor) i kompensation. Det är mindre än vad det kostar Washington-regeringen att hålla Irak ockuperat i två dagar.

Enligt IBC:s siffror skadades minst cirka 16 500 och högst knappt 20 000 civila irakier under konflikten. Det är en sammanställning baserad på medieuppgifter och oberoende utredare fram till den 6 juli, så IBC skriver att den sammanlagda siffran troligen är högre.

TT-Reuters