SOL och VÄRME i tio dagar till

– men nere på kontinenten plågas folk av värmeslag och bränder

1 av 3 | Foto: AP
Stefan Pilz och hans kusin Corinna solar i tyska Düsseldorf. Trots temperaturer upp mot 40 grader flera dagar i rad finns inga tecken på att den extrema värmeböljan över Europa ska avta.
NYHETER

Här är en glad nyhet till alla semesterfirare:

Det fina vädret fortsätter — i tio dagar till.

Samtidigt plågas Europa av rekordvärmen.

För de värmetörstande brukar det vara rätt att satsa på de första veckorna i augusti. Och det gäller i år också.

"Det bildas inga moln"

I den varma temperaturen brukar moln dock bildas och resultatet blir eftermiddagsskurar.

– Men luften är så torr i år att det inte bildas några moln – och definitivt inga eftermiddagsskurar, säger Anna Hedblom, meteorolog på SMHI.

Den torra luften har också en annan effekt. Solens energi går inte åt till att ta bort luftfuktigheten, i stället steker det rakt på och värmen blir ovanligt hög.

Enstaka skurar i norr

De lite kallare dagarna är det i själva verket de få lågtrycken vi upplever.

– Över oss passerar faktiskt lågtryck. Men det är inte sådana som man brukar märka med mycket regn. Det blir bara lite temperaturskillnader, säger Anna Hedblom.

Vädret blir strålande de närmsta dagarna under fredagen och helgen är det bara Lapplandsfjällen som kan få några enstaka skurar. I Norrland sjunker temperaturen något, men i mellersta och södra Sverige får temperaturer upp mot 27 grader.

33 döda av värmen i Europa

På måndagen kan det bli lite skurar över de södra delarna, men redan nästa dag fortsätter solen och värmen. Och det ser ut att hålla i sig.

Medan Sverige gläds åt en lång sommar kroknar Europa nu sakta av värmen. På två veckor har minst 33 människor dött i värmen – i Spanien har 14 dukat under i hettan och i Portugal och Frankrike har våldsamma skogsbränderna nu krävt 19 liv. Och nu rasar bränder också i Spanien, Italien, Kroatien och Montenegro.

Nära rekordnivåer

Torsdagen var ännu en dag då temperaturerna låg nära rekordnivåer på många håll. Från London till Lissabon låg temperaturerna på långt över 30 grader och någon lättnad är inte att vänta.

– Högtrycket i Europa ser ut att hålla i sig, säger Anna Hedblom.

Hennes kollegor på kontinenten gör samma bedömning – och säger att vädret minst håller i sig till nästa helg. Sanmtidigt rapporteras om nya konsekvenser av värmeböljan.

I schweiziska Alperna varnas nu för farliga förhållanden för klättrare och vandare, eftersom glaciärerna smält ovanligt mycket.

Vädret i Europa

Mattias Lundell