Napalm-bomber användes i Irak

Pentagon bekräftar tre tillfällen

NYHETER

WASHINGTON

USA-styrkor har använt napalm-liknande brandbomber i Irakkriget, bekräftade en försvarskälla på torsdagen.

- Generalerna älskar napalm - det har en stor psykologisk effekt, sade överste Randolph Alles till tidningen San Diego Tribune i veckan.

Ger svåra brännskador

Och på torsdagen bekräftade en källa i försvarshögkvarteret Pentagon att marinkåren i våras använt brandbomber av typen Mark 77, som innehåller en napalmliknande "gegga" som sprids ut över ett stort område och på människor orsakar smärtsamma och svårbehandlade brännskador.

- Det är så här: man har en fiende som är svår att nå. Och det sparar liv på ens egen sida om man använder det, och det finns inga internationella förbud mot det. Jag känner inte till något humant sätt att döda sin fiende, sade Pentagontjänstemannen.

Det handlar om minst tre tillfällen: vid staden Safwan nära kuwaitiska gränsen, och för att inta två broar längre norrut under offensiven mot Bagdad i våras.

"Inget härligt sätt att dö på"

- Vi napalmade båda dessa (bro)områden. Olyckligtvis fanns det folk där, man kunde se dem i (cockpit)videon. Det var irakiska soldater. Det är inget härligt sätt att dö på direkt, sade överste Alles till San Diego Tribune.

Användes i Vietnam

Det kemiska stridsmedlet utvecklades av USA redan under andra världskriget och användes sedan också i Vietnam. Då spreds bilder av de fasansfulla verkningarna av napalm över världen: många minns bilden från 1972 av den lilla nakna brända flickan som flyr från sin by efter ett napalmangrepp. Det användes också under Kuwaitkriget 1991.

Under vårens Irakkrig förnekade Pentagontalesmän att napalm användes, och hänvisade till att USA:s lager av det kontroversiella stridsmedlet förstörts av miljöskäl 2001. Men oberoende experter avfärdar distinktionen mellan napalm och Mark 77.

- Du kan kalla det något annat än napalm, men det är napalm, sade försvarsanalytikern John Pike enligt tidningen San Diego Mercury News.

TT-AFP