Hon ljög om sin identitet

Ändrade födelseort och ålder i förfalskade papper

1 av 6 | Foto: QAIS QADRI
HAR FLYTT LANDET Maria Vera Cedrell har lämnat Sverige. I natt befann hon sig i Storbritannien. Till Aftonbladet sa hon tidigare att hon är på väg till Amman i Jordanien för att sedan resa vidare till Bagdad i Irak för nya tv-jobb.
NYHETER

Maria Vera Cedrell påstår att hon är dotter till en toppdiplomat från det forna Jugoslavien.

Hon säger att hon är född i Kenya 1954.

I dag kan Aftonbladet avslöja att det är en bluff - dokumentet som ska styrka uppgifterna är falskt.

I går eftermiddag övervägde Migrationsverket att inleda en granskning av tv-producenten Vera Maria Cedrells svenska medborgarskap. Ett medborgarskap hon beviljades i februari 1994.

Uppgifter som verket fick in under dagen i går - och som bedöms som trovärdiga - säger att Maria Vera Cedrell lämnat falska påståenden om sin identitet.

- Det finns alla skäl i världen för oss att plocka fram dossiern och se om det finns oegentligheter bakom den, sa Alicia Bengtsson vid Migrationsverkets informationsavdelning vid 15-tiden i går.

Maria Vera Cedrell fick i juni i år den svenska spionmyndigheten FOI att sända två experter till Bagdad - utan att informera regeringen. På resan fick hon dessutom experterna att skriva på ett tysthetslöfte, där de avskrev sig rätten att föra information från resan vidare.

Ansökte på falska grunder

När Maria Vera Cedrell flyttade till Sverige 1981 uppgav hon att hon var född i Vrbas i Voivodina i Jugoslavien den 7 juli 1952. Hon uppgav att hon var medborgare i det som då var Jugoslavien.

Det är bland annat dessa uppgifter Migrationsverket i går fann anledning att granska.

Men senare på eftermiddagen stoppade Migrationsverket planerna på en eventuell granskning av Maria Vera Cedrells medborgarskap.

Inte för att misstanken om oegentligheter försvagats - utan för att det inte finns någon laglig möjlighet för Sverige att ta ifrån Maria Vera Cedrell hennes svenska medborgarskap.

- Vår expert konstaterar att detta inte är något verket kan göra något åt. Därför utreder vi det inte ens. Vi kan ändå inte återkalla medborgarskapet - även om det getts på felaktiga grunder, sa Alicia Bengtsson.

Men omständigheterna kring Maria Vera Cedrells identitet stannar inte vid de misstankar Migrationsverket hade i går.

I juli 2000 ansökte Maria Vera Cedrell om nytt svenskt personnummer. Hon ville bli två år yngre. Hon ville inte längre vara född 1952 i Vrbas i det som i dag är Serbien Montenegro utan i Nairobi i Kenya 1954.

Som stöd för sin nya identitet lämnade hon in ett brev från den kenyanska ambassaden i Stockholm till skattemyndigheten i Stockholm.

Saknade ambassader

I brevet intygar och bekräftar en ambassadtjänsteman att hon föddes den 7 juli 1954 i Nairobi, under den tiden som hennes far var Jugoslaviens ambassadör i Kenya.

Men brevet är, enligt ambassaden, en förfalskning (se artikel här intill). Brevet saknar det referensnummer ambassaden alltid förser sina skrivelser med och det finns inga dokument i ambassadens arkiv som styrker att det skulle vara äkta.

1954 saknade Kenya dessutom utländska beskickningar. På den tiden var Kenya en brittisk koloni - det fanns inga ambassader i Kenya innan landet blev självständigt 1963.

I onsdags kväll frågade Aftonbladet Maria Vera Cedrell varför hon påstår att fadern var ambassadör i Kenya när landet var en brittisk koloni och inte hade några beskickningar.

- Man behöver inte vara diplomat, man kan jobba på annat sätt. Jag vill inte prata om det, blev hennes svar.

Namnen stämmer

På två punkter kan innehållet i brevet med Kenyas ambassads stämpel vara korrekt: namnen på modern och fadern tycks stämma.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var fadern fram till sin död för omkring tio år sedan en frånskild lantbrukare i byn Vrbas i Voivodina i det forna Jugoslavien.

Aftonbladet har vid flera tillfällen sökt Maria Vera Cedrells mor - som bor i Stockholm och är styrelseledamot i dotterns tv-bolag WTN - för hennes kommentar. Men förgäves.

Detta har hänt i spion- skandalen - dag för dag

Petter Ovander, Zendry Svärdkrona