Lastbilens däck ska undersökas

NYHETER
Foto: JOEY ABRAITYTE
Lastbilen kom över på fel sida när däcket exploderade.

I dag ska polisen och Vägverket undersöka bilarna som var inblandade i den svåra olyckan på riksväg 73 där två små barn, två och sex år gamla, dödades.

Man är särskilt intresserad av att titta på lastbilen vars vänstra framdäck plötsligt exploderade och gjorde att den kom över på fel sida, och frontalkrockade med minibussen.

Ska titta på däcken

- Än så länge vet jag ingenting men det är förstås mycket angeläget att få svar på vad som gjorde att lastbilens däck exploderade, säger Bengt Lind vid Södertörnspolisen.

- Lastbilen var relativt ny och i till synes bra skick. Hur däcken såg ut vet jag däremot inte. Det är bland annat det vi ska titta på.

Olyckan utanför Ösmo liknar den svåra olyckan i Indal norr om Sundsvall i september 2001. Då dödades sex personer när en skolbuss med 38 elever kolliderade med en fullastad timmerbil vars ena däck exploderade.

Lastbilar har stora däck med kraftiga slitytor, men betydligt tunnare sidor som lätt utsätts för skador. Det räcker med att däcket skaver olyckligt mot en hög kant, eller att en sten eller kvist fastnar mellan fälgen och däcket.

Förlorar kontrollen

På grund av den stora tyngden från lastbilen kollapsar sedan däcket. Det behöver inte ske på en gång, utan det brukar ta ett tag innan det går sönder och exploderar.

När ett lastbilsdäck exploderar tappar lastbilen helt styrförmåga och börjar sladda okontrollerat.

Sven-Anders Eriksson