Perssons satsning ska säkra jobben

NYHETER

Aftonbladet kan i dag avslöja att den statliga budgeten ska göras om.

Pengar öronmärks för att användas om sysselsättningen sjunker kraftigt.

Förändringen är ett inslag i ja-kampanjen inför folkomröstningen.

Foto: MATS STRAND
Wanja Lundby-Wedin och Göran Persson ska göra upp om hur pengar ska fördelas vid ett EMU-ja.

På måndag har socialdemokraternas verkställande utskott möte. Två dagar senare träffas ledningen för LO. På agendan står överenskommelsen mellan LO och regeringen om hur Sverige ska hantera ekonomiska kriser med euron.

Dokumentet är ännu inte helt klart. Parterna håller som bäst på att finslipa formuleringarna.

Säkra jobben

Åtminstone två saker ska vara uppfyllda:

Det måste tydligt framgå att LO får något i stället för de buffertfonder som regeringen gav kalla handen i våras.

Överenskommelsen måste formuleras så att de andra ja-partierna inte slår bakut.

Viktigast för LO är kravet på en sysselsättningsmarginal i statsbudgeten. Det innebär att pengar ska öronmärkas varje år för att kunna säkra jobben i kristider.

På så sätt kan a-kassekostnaderna öka och man kan satsa offensivt på att bekämpa arbetslösheten, utan att behöva skära någon annanstans.

Bufferten skapas genom att man utökar marginalen i budgeten. För att det ska bli möjligt måste utgiftstaket höjas.

Parterna är också överens om att man snabbt ska kunna använda skatter och offentliga utgifter för att motverka en akut ekonomisk kris. Det är nödvändigt när Riksbanken inte längre kan vara vakthund över inflationen.

Om löneökningarna är större än vad samhällsekonomin tål ska man kunna höja momsen utan att behöva sitta i segdragna budgetförhandlingar.

Snabba beslut

På samma sätt ska man kunna fatta snabba beslut om arbetsgivaravgifter och inkomstskatter. Det viktiga är att besluten får effekt på ekonomin när det behövs.

I överenskommelsen mellan LO och regeringen ingår även en höjning av överskottsmålet från 2 till 2,5 procent. Det innebär omkring 12 miljarder per år i ökat sparande.

Ett av målen med överenskommelsen är att få LO att bli mer öppet positiva till euron. Wanja Lundby-Wedin är en viktig debattör, om hon berättar att hon tänkt rösta ja är det en viktig delseger för ja-sidan.

Borgerligt stöd

Något ramaskri från de borgerliga ja-partierna är inte att vänta.

Överenskommelsen följer det fempunktsprogram som Lars Leijonborg presenterade i Almedalen i somras och som hade stöd från både moderaterna och kristdemokraterna.

Förhoppningen är att Göran Persson och Wanja Lundby-Wedin kan presentera den gemensamma rapporten före socialdemokraternas valupptakt på fredag.

Elisabeth Lindham