Salmonellasmittat kebabkött kan finnas på fler orter

Livsmedels- verket har gjort kontroller över hela landet

NYHETER

MALMÖ

Fredagen blev en svettig dag för en stor del av landets livsmedelsinspektörer. På uppmaning av Livsmedelsverket togs prover på alla försäljningsställen ute i kommunerna som säljer kebabkött bestående av bland annat dansk fläskkarré.

Foto: PRESSENS BILD
Smittat kött finns på fler orter än man tidigare trott.

Anledningen till det utökade salmonellalarmet var Livsmedelsverkets avslöjande att det salmonellasmittade partiet dansk fläskkarré har levererats av fler grossister än vad man ursprungligen trodde, och att fler restauranger och kiosker därmed kan ha sålt kött som innehåller smittsam salmonella.

I Växjö kommun besökte livsmedelsinspektörerna nio olika restauranger och kiosker som säljer kebabkött.

-Vi har tagit salmonellaprover på färskt, rått kebabkött. I något fall har köttet varit marinerat. Personalen på de ställen vi har tagit prover har välkomnat provtagningen. De har varit väldigt öppna och positiva och vill ta del av analyssvaren så fort som möjligt, säger Lennart Olsson, livsmedelsinspektör i Växjö, till TT.

Provsvar nästa vecka

På måndag eller tisdag väntas provsvaren och då kommer miljöförvaltningen i Växjö att rapportera resultatet vidare till Livsmedelsverket.

Resultaten på de kebabköttprover som tas i dagarna blir avgörande för Livsmedelsverkets fortsatta agerande. Hittills har cirka 125 personer insjuknat i Ronneby, Västervik och Vimmerby. Men det är ännu osäkert hur pass omfattande smittan är.

Om Livsmedelsverket får in ett stort antal nya positiva provsvar kan det bli aktuellt att börja nysta i hur många grossister som levererat det smittade köttet. Men tills vidare hoppas man att rekommendationen till landets kommuner ska vara tillräcklig för att få stopp på smittan.

-Vi har anledningen att tro att det är många svenska grossister som har det danska slakteriet som leverantör. Vi har därför begärt att få en lista från företaget, men det har vi ännu inte fått, säger Lars Plym Forshell, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket, till TT.

En grundlig utredning av vem som levererat köttet och vart kan också bli nödvändig för att utröna varifrån smittan kommer. Det danska slakteriet hävdar att partiet inte innehöll salmonella när det lämnade Danmark.

Efterlyser noggrannhet

Åke Rutegård, vd för branschorganisationen Kött- och Charkföretagen, efterlyser större noggrannhet från köttimportörernas sida.

-När Sverige gick med i EU fick vi nya regler för kontroll av importerat kött. Dessa säger att Sverige accepterar en infektionsgrad på upp till fem procent i importerat kött. Detta ställer krav på dem som importerar griskött. Man måste vara väldigt noggrann i hanteringen, säger Åke Rutegård, till TT.

-Vi har de garantier vi har och vi kan inte bygga upp system som ger hundraprocentig säkerhet. Det skulle bli sanslösa kostnader. Vi bedömer att det smittade kött som kommer in i landet trots allt är så ringa att vi kan hantera det, säger Lars Plym Forshell.

5 000 fall av salmonella varje år

Magnus Stattin/TT-Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM